Detalii picante din biografia lui Evgheni Prigojin. A stat 12 ani la închisoare şi a vândut hot-dog pe străzi
- Julieta Savitchi
- 2 iulie 2023, 15:11
Miliardurul rus Evgheni Prigojin, până să ajungă un afacerist de succes şi să facă cunoştinţă cu Vladimir Putin, a stat aproape ani în închisoare, apoi a vândut hot-dog în stradă. Ulterior, faptul că se cunoştea cu Vladimir Putin şi cu alâi oficiali de rang înalt de la Moscova l-a ajutat pe Prigojin să-şi construiască un imperiu în alimentaţia publică şi să scape de închisoare după comiterea mai multor fărădelegi.
Condamnat pentru furt, bătăi şi escrocherii
Jurnaliştii de la Current Time au realizat o investigaţie despre trecutul lui Prigojin, constatând că acesta a profitat de relaţiile avute atât cu elitele de la Kremlin, cât şi cu autorităţile interlope din Rusia.
Născut în 1961 la Leningrad, Evghenii Prigojin a fost condamnat pentru prima dată la 18 ani pentru furt. Atunci s-a ales cu doi ani de închisoare. Iar după ce a ieșit a mai primit 13 ani de detenție pentru bătaie, escrocherie şi atragerea minorilor în activități ilicite. A stat întemnițat aproape 10 ani, fiind eliberat înainte de termen.
Cum a ajuns om de afaceri
A ieșit din închisoare în 1990, cu puţint timp înainte de destrămarea Uniunii Sovietice şi când începuse haosul în ţară. Avea aproape 30 de ani când s-a apucat să vândă hot-dog pe străzile din Sankt petersburg. În scurt timp a devenit manager unei rețele de magazine și paralel și-a deschis o afacere de catering.
Potrivit Current Time, Prigojin, ajuns om de afaceri, nu s-a lăsat de escrocherii şi de relaţiile cu lumea interlopă. Fostul său partener de business a povestit cum aceștia puneau la cale pretinse intoxicații în restaurantele concurente, pentru a le scoate de pe piață.
Cunoştinţa cu Vladimir Putin
Adevăratul succes al lui Prigojin a venit atunci, când acesta a transformat un vapor vechi într-un restaurant de elită. „Acolo se adunau funcționarii, bandiții și businessmanii. Venea acolo și Vladimir Putin, pentru prima dată în 2000, când s-a întâlnit la Petersburg cu premierul Japoniei, Esiro More”, se arată în articolul Current Time.
Potrivit jurnaliștilor, lui Putin i-a plăcut atât de mult restaurantul lui Prigojin, încât , pe lângă faptul că îşi sărbătorea acolo ziua de naştere, i-a adus pe fostul președinte al Franței, Jack Chirack, apoi și pe președintele George W. Bush, dar își sărbătorea acolo și ziua de naștere.
Apropierea de Putin, care ar fi avut frica de a nu fi otrăvit încă de demult, ia adus lui Prigojin un succes fulminant. Compania sa, devenind responsabilă de toate dineurile de la Kremlin. De aici a apărut și porecla de „bucătarul lui Putin”. Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a povestit, după rebeliunea Wagner, despre ospitalitatea lui Prigojin: „Jenea era un dumnezeu în organizarea petrecerilor. Când veneam la el, scotea repede vinul cel mai bun şi servea pe masă bucate pe care nu le mai văzusem”.
Anume așa Prigojin s-ar fi pus bine pe lângă cei mai importanți funcționari din structurile de stat rusești, și astfel, câștigând tot mai multe contracte cu statul.
Ulterior, firma lui Prigojin a devenit responsabilă de alimentația soldaților, a copiilor în grădinițe, dar și în alte instituții de stat. Și deși au fost înregistrate nenumărate intoxicații în masă, toate procesele deschise la procuratură ar fi fost casate „din lipsă de probe”.
Evgheni Prigojin și-a deschis un holding în mass-media, care în aceste zile, care, după rebeliunea Wagner a fost închis.
Cât despre Wagner nu este clar când a fost deschisă organizația, unii vorbesc despre anul 2014, când ar fi participat în conflictul din Donbas, iar alții spun că în 2015, în războiul din Siria. Nu e clar nici cine a inițiat gruparea Wagner, unele voci vorbesc despre faptul că Wagner este creație a serviciilor secrete rusești, iar Prigojin ar fi fost pus de formă. Se ştie că afacerustul a profitat de aflarea trupelor Wagner în Africa, implicându-se în contrabanda cu aur.