Calendarul Ortodox, 20 aprilie. E mare sărbătoare pentru credincioși. Ce sfânt se pomenește în Miercurea Mare
- Sabina Popescu
- 20 aprilie 2022, 06:15
În fiecare an, pe data de 20 aprilie, în Biserica Ortodoxă se săvârșește denia din Miercurea Mare. Cea de-a treia zi din Săptămâna Patimilor este ziua în care Iisus Hristos a fost vândut de Iuda în schimbul a 30 de arginți. Tot în această zi, credincioșii ortodocși îl pomenesc și pe Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului.
Ce se întâmplă în a treia zi din Săptămâna Patimilor
Calendarul ortodox, 20 aprilie. În sfânta și marea zi de miercuri, e sărbătoare pentru toți credincioșii ortodocși. În ziua de miercuri a Săptămânii Patimilor, denia îl pomenește pe Iuda, apostolul devenit vânzător, care se gândește să-l trădeze pe Învățător, dar și pe Maria, femeia desfrânată devenită mărturisitoare, care-i spală picioarele lui Iisus cu lacrimile ei pline de căință și îl unge cu mir.
În anumite zone, există obiceiul ca miercuri seara, când soarele asfințește, copiii să meargă cu colindul, la sfârșit primind ouă pentru a le roși. Credincioșii ortodocși îl pomenesc în această zi și pe Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului.
Ce sfânt pomenesc credincioșii pe 20 aprilie
Calendarul ortodox, 20 aprilie. Sfântul Teotim a trăit în vremea împăratului Teodosie cel Mare (379-395) în Sciția Mică (Dobrogea de azi) și a fost Episcop al Tomisului. Se bucura de mult respect inclusiv printre hunii barbari de la Dunăre, care îl numeau zeul romanilor. Socrate Scolasticul spunea despre Sfântul Teotim că era cunoscut de toți – împărați, episcopi, călugări, credincioși și barbari – pentru evlavia și cinstea vieții sale.
Prin scrierile lui, Sfântul Teotim este considerat creatorul Filocaliei românești. Sub păstorirea sa, mănăstirile din Dobrogea au devenit cunoscute în întreg imperiul, prin vestigii călugări sciți, care au participat la discuțiile teologice ale vremii.
În anul 403, Sfântul Teotim a participat la un sinod local la Constantinopol, luând apărarea Sfântului Ioan Gură de Aur, împotriva acuzațiilor nedrepte ce i se aduceau.
Rugăciune către Sfântul Teotim
Calendarul ortodox, 20 aprilie. „O, Sfinte Ierarhe Teotim, cel prieten şi asemenea prin dumnezeiasca vieţuire marelui Ioan Gură de Aur, veşnicule locaş al sălăşluirii Sfintei Treimi, ajută-ne pe noi, cei căzuţi în robia patimilor, în marea învolburată a ispitelor şi în cumplite neputinţe. Nu ne lăsa pradă pierzării în iadul deznădejdii, spre batjocura vrăjmaşului, ci ascultă săracă rugăciunea noas-tră pe care o aducem acum cu umilită şi înfrântă inimă, că mult poate mij-locirea dreptului înaintea Preabunului Dumnezeu.
Dezleagă-ne din legăturile nevăzute, tămăduieşte-ne şi ne călăuzeşte la raiul smereniei, cu da-rul de Sus şi rugăciunile tale către Domnul. Acoperă-ne mintea de năvă-lirile păgâne şi pierzătoare, alinându-ne cu o picătură din roua dumnezeieştii isihii şi ne deschide inima cu razele înţelegerii duhovniceşti, ca să ne gătim cum se cuvine de a-L primi pe Mântuitorul Hristos.
Păzeşte ţara şi poporul acesta de meşteşugitele curse ale nevăzutului vrăjmaş, fereşte-ne de toată înşelarea şi de apăsarea duhului lumesc, potrivnic credinţei şi iubirii dumnezeieşti. Ajută-ne să ne lepădăm de toţi idolii văzuţi şi nevă-zuţi şi de toată aplecarea egoistă împotrivitoare Crucii iubirii lui Hristos.
Întăreşte-ne a ne purta cu mulţumire crucea încercărilor şi suferinţelor îngăduite de milostivul Dumnezeu spre curăţirea şi tămăduirea rănilor de moarte ale păcatului. Sprijină-ne la tot pasul, îndemnându-ne şi ridicân-du-ne din multele căderi, în urmarea lui Hristos. Treci peste nevrednicia noastră şi cu iubirea ta de Părinte, iartă-ne şi ne primeşte, ajutându-ne să dezgropăm în noi prin pocăinţă şi cu darul lui Hristos Icoana Chipului Dumnezeiesc. Ca lepădând orice necurată pornire sau pătimaşă deprin-dere, să nu scârbim cu nimic şi să alungăm pe Duhul Cel Sfânt care lu-crează în noi asemănarea cu Dumnezeu.
Acoperă-ne cu haina iubirii pă-rinteşti, ridică-ne şi fii împreună cu noi pe cărarea cea strâmtă şi necăjită ce duce spre Viaţă. Atinge-te de noi, cei bolnavi sufleteşte şi trupeşte şi opreşte cu harul dat ţie de sus curgerea patimilor, ca să putem găti în ini-ma noastră lăcaş Preasfintei Treimi. Cheamă peste noi suflarea harului lui Hristos ce alungă poftele şi nălucirile spurcate, de zi şi de noapte, şi ne curăţeşte simţirile spre a-L vedea pe Hristos strălucind.
Aşa, Sfinte Ierarhe Teotim, ajută-ne nouă să aducem prescurea rugă-ciunii şi vieţii noastre la altarul preacurat al Domnului, ca să primim şi noi de la Duhul Cel Sfânt prefacerea duhovnicească şi viaţa Trupului lui Hristos. Şi aşa, la sfârşitul acestei petreceri pământeşti, să putem şi noi intra întru bucuria binecuvântată a Tatălui Ceresc.
O, dumnezeiască Iubire care în sfinţi străluceşti şi ne descoperi nouă Chipul mântuitor al Sfintei Treimi, vino şi te sălăşluieşte întru noi, cei ce ne închinăm ţie. Amin.”