Evenimentul Zilei > Social > Calendar Creștin Ortodox, 8 decembrie. Sfântul Cuvios Patapie, omul care a săvârșit minuni până la bătrânețe
Calendar Creștin Ortodox, 8 decembrie. Sfântul Cuvios Patapie, omul care a săvârșit minuni până la bătrânețe

Calendar Creștin Ortodox, 8 decembrie. Sfântul Cuvios Patapie, omul care a săvârșit minuni până la bătrânețe

În calendarul creștin ortodox este pomenit, astăzi, Sfântul Cuvios Patapie, care a trăit în secolul al VII-lea, în credință și în cumpătare.

Biserica Ortodoxă îl sărbătorește în fiecare an, în ziua de 8 decembrie, pe Sfântul Cuvios Patapie. Sfântul Cuvios Patapie este prăznuit în calendarul ortodox, astăzi, 8 decembrie. Sfântul Patapie (în secolul VII) s-a născut în orașul Teba (Egipt) din părinți credincioși. Acest sfânt a îmbrățișat viața monahală, a părăsit Egiptul și s-a mers la Constantinopol.

Sfântul Patapie a săvârșit minuni până la amurgul vieții

Aici și-a făcut o colibă lângă zidul marelui oraș, aproape de localitatea Vlaherna. El și-a trăit viața în credință, Cuviosul Patapie a fost învrednicit de către Bunul Dumnezeu cu darul tămăduirii. El a săvârșit minuni până la bătrânețe, când s-a mutat la cele veșnice, fiind îngropat în biserica Sfântului Ioan Botezătorul din Constantinopol. Moaștele Sfântului Patapie se află acum la Mănăstirea Loutraki din apropierea Corintului.

Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor Apostoli din cel 70: Sosten, Apolo, Chifa, Tihic, Epafrodit, Cezar şi Onisifor

Sosten, despre care pomeneşte Sfântul Apostol Pavel, a fost episcopul Colofonei. Apolo, despre care pomeneşte acelaşi apostol, a fost al doilea episcop al Colofonei, după Sosten. Epafrodit, despre care pomeneşte tot apostolul, a fost episcop al Colonei. Onisifor a fost episcop al Cezareii. Toţi aceştia au vieţuit bine şi au păstorit cu cuvioşie poporul şi Bisericile încredinţate lor. Îndurând multe încercări pentru Hristos, au fost ucişi de închinătorii la idoli şi şi-au dat Domnului sufletele lor.

Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Părintelui nostru Sofronie, episcopul Ciprului

Cuviosul Părintele nostru Sofronie s-a născut şi a crescut în insula Cipru; era fiul unor creştini binecredincioşi. Era ascuţit la minte şi priceput; cunoştea multe lucruri şi citea cu râvna toată Sfânta Scriptură. Ajunsese atât de virtuos, că a fost învrednicit de multe daruri şi a făcut multe minuni.

De aceea, după moartea sfinţitului Damian, episcopul Ciprului, a fost ales episcop de tot poporul şi de episcopi. Când a ajuns episcop a fost tatăl săracilor, sprijinitorul orfanilor, apărătorul văduvelor, ajutătorul nedreptăţiţilor şi acoperământul celor goi. După ce a vieţuit aşa şi după multe alte nevoinţe, s-a mutat în pace la Domnul, conform calendar-ortodox.ro.