Google, Facebook și Dr. Peng erau într-o barcă. Dar președintele american Donald Trump și disputa sa comercială cu China au agitat lucrurile iar proiectul celor doi giganti americani și al operatorului de telecomunicații chinez  ia acum apă.

Administrația americană a solicitat, miercuri,  Comisiei Federale de Comunicații (FCC, „jandarmul” telecom) să oprească construcția primului cablu de internet submarin care conectează Statele Unite direct cu Hong Kong, din motive de „securitate națională”.

Mai precis, „Team Telecom” – comitetul consilierilor președintelui american pe probleme de telecomunicații – este îngrijorat de faptul că autoritățile chineze ar putea avea acces la datele care ar trece prin acest cablu.

Criza politică și socială care zguduie teritoriul semi-autonom Hong Kong ar demonstra voința Beijingului de a controla acest oraș pentru a-și exercita întreaga autoritate acolo.

Datele americane debarcate pe coastele din Hong Kong nu ar mai fi „protejate de eforturile continue ale guvernului chinez de a obține informații personale cu privire la milioane de americani”, notează un comunicat al „Team Telecom”.

A fost o lovitură pentru Google și Facebook care au văzut acest cablu, numit Pacific Light Cable Network, ca parte importantă a strategiei lor de a cuceri Asia.

Lansat în 2016, acest proiect subacvatic de aproape 13.000 de km își propune să completeze rețeaua de alte trei cabluri de internet scufundate care leagă, mai mult sau mai puțin direct, coasta de vest americană cu China continentală. Aproximativ 8.000 de km de cabluri au fost deja pozate pentru construcția acestui proiect.

Pe lângă faptul că ar fi fost primul care care să ofere o legătură directă cu Hong Kong, acest nou tub umplut cu fibre optice ar fi crescut foarte mult lățimea de bandă disponibilă pentru Google și Facebook pentru a-și oferi serviciile pe continentul asiatic.

Rețeaua de cabluri Pacific Light trebuie să permită transportarea simultană a până la 120 de terabiți de date, ceea ce ar face posibil „realizarea a 80 de milioane de videoconferințe de înaltă definiție în paralel între Los Angeles și Hong Kong”, detalia, cu ani în urmă, Google.

Dar proiectul, al cărui cost este estimat la 300 de milioane de dolari, conform Wall Street Journal, a ajuns în cătarea administrației Trump, în timp ce relațiile dintre China și Statele Unite s-au deteriorat.

În  2017, grupul chinez Dr. Peng a intrat în organigrama șantierului. În acel an, acest gigant al telecomunicațiilor, necunoscut în Occident, a cumpărat compania din Hong Kong Pacific Light Data Communication, care este principalul partener asiatic al proiectului.

Această schimbare de acționariat a stârnit temeri că regimul chinez va folosi dr. Peng ca cal troian pentru a pune stăpânire pe datele prețioase care trec prin cablul uriaș submarin

În octombrie 2019, Departamentul de Justiție al Statelor Unite și-a exprimat oficial îndoieli cu privire la oportunitatea continuării acestui proiect din cauza implicării companiei Dr. Peng.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE