Evenimentul ZileiActualitateBun de plată în instanță. Pățania unui ieșean care a accesat fără drept telefonul fostei soții

Bun de plată în instanță. Pățania unui ieșean care a accesat fără drept telefonul fostei soții

Bun de plată în instanță. Pățania unui ieșean care a accesat fără drept telefonul fostei soții
Un ieșean a fost obligat de justiție să-i ceară scuze, public, fostei soții și să-i plătească daune morale de 1.000 de euro, pentru că a încercat să o compromită și să o umilească pe Facebook. În schimb, a fost scutit de plata daunelor materiale în valoare de 1 euro.

Condamnarea a fost pronunțată de Tribunalul Iași, dar decizia nu este definitivă, astfel că ambele părți, nemulțumite, au atacat-o la Curtea de Apel.

Povestea datează din anul 2018, când Angelica şi Constantin C. au hotărât să se despartă și să depună actele de divorț. În luna noiembrie 2018, femeia a fost înştiinţată de operatorul de telefonie mobilă că numărul de telefon pe care-l folosea a fost trecut de pe cartelă prepay pe abonament. Transferul a fost făcut de fostul soț care, astfel, a obținut acces la datele de pe telefon. Pe de altă parte, femeia nu și-a mai putut folosi numărul de telefon, după cum relatează Ziarul de Iași.

În acest context, ieșeanca s-a adresat instanței arătând că, după transferul numărului, Constantin C. a intrat pe conturile sale de Facebook şi Whatsapp. Acesta i-a violat corespondența și a trimis mai multe filme și fotografii indecente, dar și mesaje către prietenii de pe rețeaua de socializare. Toate acestea în scopul de a-i distruge imaginea și de a o prezenta drept o femeie ușoară.

Ea a precizat că a descoperit toate aceste lucruri de la rudele și prieteni. Drept urmare, a cerut în justiție ca bărbatul să fie obligat să nu-i mai încalce drepturile, să-i plătească 100.000 euro sub formă de daune morale ca daune morale, dar și 1 euro ca daune materiale.

sursa: arhivă EVZ

Bărbatul a negat acuzațiile, dar dovezile…

În fața judecătorilor, fostul soț a negat toate acuzațiile. El a recunoscut doar că a transferat numărul soției, de pe cartela prepay, pe abonament. În schimb, a precizat că accesul la contul de Facebook era comun, având acces atât el cât și fosta soție.

Sarcina instanței a fost destul de dificilă, dat fiind că expertiza dispusă în dosar nu a putut stabili cu certitudine vina bărbatului. Cu toate acestea, bazați pe mărturiile apropiaților, chemați ca martori, Tribunalul a ajuns la concluzia că faptele prezentate de femeie sunt exacte. Astfel, singura persoană care ar fi avut interesul şi posibilitatea de a-i folosi numărul de telefon fiind fostul său soţ.

Decizia instanței la final de proces

Drept urmare, sentința a fost pronunțată în consecință. Constantin C. a fost condamnat să-şi ceară scuze publice pe contul său de Facebook. De asemenea, el a fost obligat, de Tribunal, să-i achite fostei soţii suma de 1.000 de euro ca despăgubiri morale, iar nu 100.000, cât i s-a cerut.

În schimb, a primit o satisfacție, dacă poate fi numită astfel, după ce judecătorii din Iași au respins pretențiile femeii pentru daunele materiale. Dat fiind că Angelica C. nu a putut demonstra că a suferit un prejudiciu concret, judecătorii l-au scutit pe fostul soț de 1 euro ca daune materiale.


Accesează: