Evenimentul Zilei > Economie > Românii vor primi despăgubiri de la furnizorii de gaze. Decizia luată de ANRE
Românii vor primi despăgubiri de la furnizorii de gaze. Decizia luată de ANRE

Românii vor primi despăgubiri de la furnizorii de gaze. Decizia luată de ANRE

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a decis să sancționeze doi furnizori de gaze, pe care i-a obligat să plătească și despăgubiri.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a întreprins, recent, o serie de controale la furnizorii de gaz din țara noastră. În urma acțiunilor inspectorilor de la ANRE, E.On şi Engie au fost amendate cu suma de 400.000 lei.

E.On şi Engie au fost sancționați de reprezentanții ANRE pentru că nu au rezolvat la timp sesizările clienților legate de facturarea serviciului de furnizare

E.On şi Engie au primit sancțiunea din cauza faptului că nu au soluţionat în termenul legal sesizările clienţilor privind facturarea serviciului de furnizare a gazelor naturale. Acum, cei doi furnizori sunt obligați de ANRE să plătească penalităţi de întârziere clienţilor.

„Prin acțiunile de control desfășurate, ANRE a verificat, prin metoda eșantionării, respectarea prevederilor Standardului de performanță pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 37/2007, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la îndeplinirea de către furnizori a obligației de a răspunde, în termen de 15 zile, la sesizările clienților finali referitoare la facturarea serviciului de furnizare a gazelor naturale”, au transmis reprezentanții ANRE.

Sancțiuni contravenționale în valoare totală de 400.000 de lei

În urma finalizării acțiunilor de control, s-au constatat întârzieri în transmiterea răspunsurilor la sesizările clienților finali referitoare la facturarea serviciului de furnizare a gazelor naturale, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 400.000 lei, după cum urmează:

– E.ON ENERGIE ROMÂNIA (cota de piață 41,33%) – 310.000 lei;
– ENGIE ROMÂNIA (cota de piață 47 %) – 90.000 lei.

Furnizorii au fost obligați să achite și despăgubiri, și penalități clienților

Cei doi mari furnizori sunt acum obligați de ANRE să achite despăgubiri și penalități clienților, după cum urmează:

– 30 de lei pentru nerespectarea termenului de răspuns de 15 zile de la data înregistrării solicitării;
– 5 lei pentru fiecare zi suplimentară de întârziere.

Altfel, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a simplificat procedura de încheiere a contractelor de furnizare pentru energie electrică. Astfel, obligativitatea prezentării actului de proprietate a locuinței pentru care se încheie contractul de furnizare a fost înlocuită cu o declaraţie pe propria răspundere.

Decizia a fost adoptată în şedinţa Comitetului de reglementare și a fost publicată în Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 82/2021.