Evenimentul Zilei > International > Bulgaria: Restricțiile vor fi prelungite până la 31 ianuarie 2021
Bulgaria: Restricțiile vor fi prelungite până la 31 ianuarie 2021

Bulgaria: Restricțiile vor fi prelungite până la 31 ianuarie 2021

 Există tendințe pozitive fragile în răspândirea COVID-19 în Bulgaria, dar acestea nu sunt suficiente pentru a deschide țara. Prin urmare, restricțiile actuale vor fi prelungite până la 31 ianuarie, cu câteva excepții, a anunțat, joi, ministrul bulgar al sănătății, Kostadin Anghelov.

„În calitate de ministru, nu vreau ca bulgarii să fie vindecați, ci să fie sănătoși”, a comentat acesta. Anghelov a spus că nu este mulțumit de rezultatele obținute. El a anunțat următoarele măsuri definitive:

Cluburile de noapte, sălile de jocuri și de noroc, cazinourile, vor continua să fie închise până pe 31 ianuarie; restaurantele și sălile de sport rămân închise până la 31 ianuarie; creșele, grădinițele și școlile pentru copiii din clasa I până la a IV-a vor fi deschise începând cu 4 ianuarie;

interdicțiile pentru mall-uri rămân în varianta actuală; de la 1 ianuarie, muzee, galerii, cinematografe se vor deschide la o capacitate de 30%;

toate restaurantele din hoteluri vor funcționa pentru micul dejun, prânz și cină într-un program care garantează cel puțin 2-3 schimburi pentru fiecare dintre mese, cu garanții de distanțare fizică și cu un grad de ocupare de până la 50%. Vor funcționa seara până la ora 22, ceea ce, potrivit ministrului, va evita posibilitatea organizării de mese festive în timpul sărbătorilor. Aceste restaurante vor fi deschise de la 22 decembrie, a spus ministrul Anghelov.

Au loc discuții cu ministrul culturii despre ce ar trebui deschis în acest sector, a răspus Anghelov la întrebarea cum se estimează că pot deschide muzeele, galeriile și cinematografele. Ordinul cu măsurile finale va fi dat publicității cel târziu vineri, a asigurat el.

„Vom urmări foarte atent ce se întâmplă privind măsurile și vă garantez că, în ceea ce urmează, veți vedea toată puterea statului.Vom interveni foarte clar și categoric, inclusiv privind închiderea lanțurilor de magazine care nu oferă distanțare fizică și respectarea măsurilor antiepidemice”, a promis ministrul Anghelov.

Întrebat dacă un grup de 15 persoane ar putea organiza un eveniment privat într-un bar, Anghelov a răspus categoric că nu pot fi frecventate locuri închise prin ordin. „Dacă căutăm toate posibilitățile de a eluda o măsură, vinovații vor schimba din nou tendința în creștere. Nu văd logica ca 15 persoane să dorească să se reunească și să sărbătorească ceva”, a spus el.

„Cea mai mare durere a noastră este pentru școli și pentru sport, aceste decizii se iau foarte greu, iar în acest sens suntem datori atât educației, cât și sportului”, a comentat Anghelov. „Oferim echipelor naționale posibilitatea de a se antrena, dar multe dintre ele sunt închise”, a adăugat el. La întrebarea de ce nu sunt permise sporturile, cel puțin pentru cei mici, ministrul a spus că se are în vedere posibilitatea deschiderii unor activități sportive individuale pentru copii.

În ultima săptămână, în Bulgaria, cazurile vindecate au fost în număr de 18.907. Ocuparea paturilor de spital la nivel național pentru pacienții fără complicații este de 52%, de remarcat fiind procentul crescut în raioanele Șumen – 76%, Burgas – 70%, Târgoviște – 68%, în Varna – 67%, Ruse – 66%, Iambol, Sliven și Burgas – 64%, a anunțat ministrul bulgar al sănătății. Morbiditatea de 14 zile situează Bulgaria pe locul 14 în UE. În ceea ce privește mortalitatea – este de 21,4 la 100.000 de locuitori, ceea ce plasează Bulgaria pe locul al doilea după Slovenia, a anunțat inspectorul șef din domeniul sănătății de la Sofia, Anghel Kanchev.

Există o tendință favorabilă foarte timidă, vedem cum acest lucru începe să afecteze internările, a comentat inspectorul șef din sănătate. El a adăugat că există o diferență de 7 ori în noile cazuri între raioanele din Bulgaria. „Există optimism, dar acesta nu este suficient”, a comentat și președintele Comandamentului Național Operativ, generalul dr. Vențislav Mutafciiski.

O nouă definiție pentru un caz confirmat urmează să fie dată și recunoaștem și rezultatele pozitive cu privire la testele antigen, a anunțat Anghelov. El a subliniat că se discută efectuarea de teste în masă, într-una sau două așezări, pentru a se avea o imagine mai realistă a incidenței în Bulgaria.

 

 Școlile

 

Începând cu 4 ianuarie anul viitor, se reia învățământul cu prezența fizică a copiilor din grădinițe și a elevilor din clasele 1-4, în prima etapă, a declarat ministrul bulgar al educației, Krasimir Vâlcev. Potrivit spuselor sale, decizia în acest sens se bazează pe o abordare diferențiată în funcție de vârstă – datele științifice privind copiii mai mici arată că aceștia sunt mai puțin purtători ai infecției și creează un risc mai mic de complicare a situației. În special pentru copiii preșcolari, învățarea online nu oferă o alternativă eficientă. „Da, copiii pot răspândi virusul, dar nu este corect să dăm vina pe copii. Nu reprezintă un pericol mai mare decât cei din orice altă interacțiune umană mai numeroasă”, a spus ministrul bulgar al educației. Pentru părinții care nu doresc să-și lase copiii să meargă la școală după Anul Nou, rămâne opțiunea de a-i ține acasă prin depunerea unei cereri de e-learning, a reamintit ministrul. Potrivit acestuia, este rezonabil ca elevii din clasele 5-12 să rămână online cel puțin încă o săptămână după 4 ianuarie, adică până la data de 11 ianuarie 2021. „Vom monitoriza situația în fiecare săptămână, ceea ce nu înseamnă că elevii mai mari vor studia online până la sfârșitul lunii ianuarie”, a spus el. Potrivit ministrului, nu se poate spune că Bulgaria își va ține elevii închiși până la sfârșitul lunii mai. Ministrul Vâlcev va ține o întâlnire cu sindicatele și directorii, pentru a identifica măsurile de reorganizare a procesului de învățare – cum ar fi ca activitățile de interes pentru tinerii studenți să fie amânate pentru o perioadă ulterioară. Dacă avem o îmbunătățire moderată a situației, putem trece la opțiunea alternării anumitor clase la școală, a adăugat ministrul.

 

 Compensații

 

Până în prezent, Bulgaria are 4.019 cereri de la angajatori, pentru aproape 20.000 de lucrători, în valoare de peste 9 milioane de leva, a anunțat ministrul muncii și afacerilor sociale din Bulgaria, Denița Saceva. Până în prezent, s-au făcut plăți către 230 de angajatori, care vor fi efectuate până la Crăciun și între sărbători. Până la 31 decembrie, măsura rămâne la 24 de leva pe zi. Dar de la Anul Nou, la propunerea organizațiilor de profil, acesta va fi transformată în 75% din veniturile de bază ale angajaților. Aceasta va fi compensația de la 1 ianuarie până la 31 ianuarie, a spus Saceva.

„Cererile depuse pentru despăgubirea pentru părinți de 610 de leva sunt în număr de 32 298. Avem suficienți bani pentru această măsură”, a asigurat ministrul bulgar. 10.532 au fost aprobate până acum și vor primi un salariu minim pentru o lună întreagă, iar dacă copilul a fost doar în anumite săptămâni în școală online, suma va fi proporțională, a spus Saceva. Au fost semnate 2.650 de contracte pentru părinții care folosesc schema de babysitting, a arătat ministrul. Saceva a spus că 226.013 persoane sunt înregistrate ca șomeri, dar 205.528 au fost angajate de când a început pandemia.

 

 Măsuri economice

 

Vom avea acum întâlniri, împreună cu domnul Kunchev, cu toate lanțurile comerciale, deoarece sănătatea oamenilor este valoroasă, a comentat ministrul bulgar al economiei, Lachezar Borisov. El a reiterat informația dată publicității ieri că, de luni, la Agenția Națională pentru Venituri, va funcționa un modul pentru a se candida pe noua măsură de preluare a unei părți din cifra de afaceri a afacerilor închise. Măsurile de la Banca Bulgară de Dezvoltare pentru împrumuturile către întreprinderile mici și mari continuă să funcționeze într-un nou design, a spus ministrul. (SEGA)

https://segabg.com/hookonchatelno-ogranicheniyata-se-udulzhavat-31-yanuari 

Traducerea: Mirela Petrescu/pmirela/cciulu