Evenimentul Zilei > Social > Bugetarii pot spune adio salariilor uriaşe. Dezvăluirea bombă făcută de Raluca Turcan
Bugetarii pot spune adio salariilor uriaşe. Dezvăluirea bombă făcută de Raluca Turcan

Bugetarii pot spune adio salariilor uriaşe. Dezvăluirea bombă făcută de Raluca Turcan

Raluca Turcan atrage atenția asupra diferențierilor salariale din cadrul instituțiilor statului. Ministrul Muncii a purtat aceste discuții la o întâlnire cu reprezentanții Asociației Comunelor din România pentru a analiza aspecte legate de noua lege a salarizării.
Ministrul Muncii a declarat că a întâlnit discrepanțe majore de salarizare, dând exemplul unui consilier grad profesional superior (S) angajat la Consiliul Județean care câștigă cu peste 4.000 de lei față de un angajat cu aceeași funcție.

Între doi angajaţi cu aceeaşi funcţie si pregătire, diferenţă de salariu de 10.000 de euro pe an

Mai precis, acest angajat câştigă un salariu anual cu aproape 10.000 de euro mai mare decât un salariat care are aceeaşi pregătire şi aceeaşi funcţie, dar este angajat într-o Primărie de comună, a arătat marţi ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.
Raluca Turcan: „Astăzi am discutat cu reprezentanții Asociației Comunelor din România despre noua lege a salarizării, aleșii locali menționând situații concrete de inechitate în salarizare, care creează, pe bună dreptate, nemulțumire în rândul angajaților.
Pentru aceeași funcție, aceeași pregătire, sunt acum salarii de bază diferite. Concret, un consilier superior gradația 5 în administrația locală (într-o primărie de sector) are un salariu de bază, în timp ce aceeași funcție în administrația centrală (într-un minister) este remunerată cu totul diferit, respectiv cu un salariu mult mai mic. Diferența între doi angajați cu aceeași funcție, aceeași pregătire și care fac același lucru, nu are nicio logică”, scrie ministrul pe social media.

Între doi salariaţi cu aceeaşi funcţie din administraţia locală e o diferenţă de salariu de 10.000 euro anual

Şi continuă: „Alt exemplu, un consilier grad profesional superior (S) angajat la Consiliul Județean câștigă cu peste 4.000 de lei în plus față de un angajat cu aceeași funcție, dar într-o primărie de comună. Deci pentru aceeași pregătire, aceeași funcție, aceeași răspundere avem o diferență de 800 de euro lunar pentru unii, respectiv de aproape 10.000 de euro anual.
Trebuie să punem ordine în acest haos prin stoparea acestor anomalii, iar o componentă importantă în noua lege a salarizării este reașezarea administrației publice locale pe grila de salarizare.
Pe agenda întâlnirii de lucru cu reprezentanții Asociației Comunelor din România am mai avut o temă prioritară pentru Ministerul Muncii, dar și pentru administrația locală: asistența socială.
Este limpede pentru toată lumea că avem nevoie de servicii integrate în comunități. Pe următorul exercițiu financiar avem alocați bani cu care să putem susține asistența socială integrată, iar Ministerul Muncii și Protecției Sociale a început deja să lucreze la pregătirea unui cadrul legal mai flexibil”, a scris ministrul Muncii și Protecției Sociale pe contul personal de Facebook.