Vești de ultima oră despre salarizarea bugetarilor. Ce modificări apar în noua lege
- Ionel Sclavone
- 15 aprilie 2021, 11:36
Guvernul pregătește baza pentru noul cadru legislativ care va reglementa salarizarea pentru lucrătorii din aparatul bugetar.
Guvernul va stabili care sunt principiile ce vor sta la baza noii legi cu privire la salarizare în sistemul bugetar. O decizie în acest sens va fi adoptată printr-un memorandum ce va fi analizat și adoptat într-o viitoare ședință de guvern. Executivul va trebui să stabilească principiile care vor sta la baza viitorului cadru legislativ ce va reglementa salarizarea în sistemul bugetar.
Prin acest memorandum ce urmeză să intre în analiză la Guvern se ia în calcul reanalizarea coeficienților de ierarhizare, introducerea unor grile de salarizare pentru administrația publică locală și plafonarea sporurilor pentru lucrătorii la stat.
Cu alte cuvinte, memorandumul prevede reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare. Va fi respectat raportul de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază. Aceste calculi vor fi făcute prin înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut în vigoare, a cărui valoare este de 2.300 de lei.
De asemenea se propune introducerea unor grile de salarizare pentru administrația publică locală, corespunzător funcțiilor publice și funcțiilor contractuale.
Sporurile vor fi plafonate și reglementate
În al treilea rând se are în vedere plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază, la nivel individual dar și reviziuirea sistemului de acordare a acestora. Sporurile pentru condiții de muncă deosebite sau speciale vor fi la fel, indiferent de funcția deținută. Acestea se vor acorda în cuantum fix, în procent de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Guvernul își mai propune să analizeze toate categoriile de sporuri și să le păstreze doar pe cele relevante. În plus, se propune acordarea unui spor de performanță, lunar, personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitate.
Prin memorandum se mai propune ca noul cadru legislativ să fie implementat în același timp pentru toate familiile ocupaționale. Aceasta pentru a evita apariția unor noi dezechilibre în sistemul public de salarizare și pentru a înlătura posibilitatea contestării în instanțele de judecată
Guvernul propune modificarea salarizării bugetare
O reformă a sistemului de salarizare bugetară este necesară, se arată în document, deoarece există discrepanțe salariale, unele apărute în urma aplicării legislației anterioare, iar altele identificate după data apariției Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
În plus, o parte dintre discrepanțe au apărut ca efect al unor hotărâri judecătorești definitive, prin care au fost acordate anumite drepturi salariale, în baza legislației anterioare intrării în vigoare a Legii 153/2017.
La începutul acestui an, Ministerul Muncii a anunțat intenția de a modifica legislația în domeniul municii. În februarie a fost publicat un centralizator al sporurilor din sistemul bugetar, iar la începutul acestei luni a fost anunțată reorganizarea Clasificării Ocupațiilor din România.