Ce pregătește Raluca Turcan salariaților din sistemul bugetar. În cadrul unei conferințe de presă susținută la Botoșani, Turcan a spus că deja se lucrează la „o variantă sustenabilă şi echitabilă de salarizare în sistemul public”.

Reforma sistemului public de salarizare

„Noi vom pregăti anul 2022 cu o amplă reformă în sistemul public de salarizare. Nu e un secret, cunoaşteţi cu toţii, că lucrăm acum la modificarea Legii salarizării în sistemul public. Ca să o facem unitară, nu neunitară, aşa cum este în momentul de faţă. Și practic eu mi-aş dori ca undeva într-un an de zile noi să putem să punem pe masă o variantă sustenabilă şi echitabilă de salarizare în sistemul public”, a afirmat ministrul Turcan, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii s-a aflat, vineri, în vizită de lucru în judeţul Botoşani, la instituţiile subordonate ministerului pe care îl conduce. Ea a fost însoţită de directorii Casei Naţionale de Pensii, Inspecţiei Muncii. Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

La salariu se adaugă sporuri și de 85%

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că sunt bugetari care adaugă la salariu sporuri de 85%.  Printr-o nouă lege a salarizării vor fi eliminate unele sporuri inutile, precum sporul de solicitare neuropsihică sau sporul de confidenţialitate. Și fie vor fi îngheţate unele venituri, iar altele mai mici vor avea o creştere mai rapidă.

Cu câteva zile în urmă, ea a explicat cum s-a ajuns în situaţia ca unii bugetari să primească celebrele sporuri de calculator sau de praf. „După ce s-a stabilit un cadru unitar de salarizare relativ echilibrat, excepţiile au ajuns să devină regulă şi dintr-un context legal în care în sistemul bugetar există o anumită aşezare pe grilă. Cu un salariu minim, cu un salariu maxim şi sporurile să fie acordate fie pentru o anumită categorie profesională. Fie pentru a motiva angajaţii, am ajuns ca prin lobby făcut în Parlament ca diferite categorii profesionale să apară cu excepţii de la regula stabilită pentru toţi bugetarii”.

Turcan a spus că România se află peste media europeană în ceea ce priveşte ponderea cheltuielilor salariale