Evenimentul Zilei > Justitie > Bugetarii au salariile asigurate! ÎCCJ a dat verdictul
Bugetarii au salariile asigurate! ÎCCJ a dat verdictul

Bugetarii au salariile asigurate! ÎCCJ a dat verdictul

Fondurile destinate plății salariilor funcționarilor publici și a celorlalți angajați la stat nu pot face obiectul executărilor silite sau a popririlor pentru plata unor datorii. Acest lucru a fost stabilit de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), care a soluționat astfel un recurs în intersul legii formulat de Procurorul General.

Potrivit unui comunicat publicat pe Portalul ICCJ, completul pentru soluţionarea recursurilor în interesul legii – care funcționează la nivelul ICCJ – a admis recursul în interesul legii și a decis că sumele destinate plății drepturilor salariale, aflate în conturi deschise la unitățile de trezorerie și societăți bancare, nu pot face obiectul executării silite prin poprire.

„În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 1 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 22/2002 privind executarea obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice, stabilite prin titluri executorii, aprobată cu completări prin Legea nr. 288/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 781 alin. (5) lit. c) din Codul de procedură civilă (fost art. 452 alin. (2) lit. c) din Codul de procedură civilă de la 1865), sumele destinate plăţii drepturilor salariale, aflate în conturi deschise la unităţile de trezorerie şi societăţi bancare, nu pot face obiectul executării silite prin poprire. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”, se arată în comunicat.

Procurorul general a solicitat o decizie a ICCJ pe acest subiect deoarece instanţele românești nu judecă unitar în dosarele în care se pune problema executării obligaţiilor de plată ale instituţiilor publice, stabilite prin titluri executorii.

Până la decizia ICCJ, existau două puncte de vedere diametral opuse pe care se întemeiau hotărârile instanțelor. Pe de-o parte, prin OUG 22/2002, s-a stabilit că datoriile instituțiilor bugetare nu pot fi recuperate din sumele destinate cheltuielilor de funcţionare şi organizare, inclusiv cele cu salariile.

Pe de altă parte, conform unei alte opinii, bazată pe dispozițiile Codului Civil, unt exceptate de la poprire sumele destinate plăţii salariilor doar pentru o perioadă de trei luni de la data înfiinţării popririi, termen la expirarea căruia sumele având această destinaţie pot fi executate silit.