Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat marţi, la Budapesta, că Uniunea Europeană ar trebui să deblocheze pachetul de ajutor financiar pentru Republica Moldova, în prezent suspendat, adăugând că criticile UE la adresa Chişinăului nu sunt justificate. Marți, MAE de la de București a decis să-l invite ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti pentru consultări. Ministerul de Externe a anunțat că urmăreşte cu "atenţie" şi "preocupare" situaţia creată la graniţa României cu Republica Moldova şi a solicitat, "în spiritul dialogului şi cooperării care caracterizează relaţia dintre cele două state", explicaţii cu privire la motivele pentru care cetăţenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei.

În altă ordine de idei, luna trecută, Uniunea Europeană a anunţat că a îngheţat un pachet de ajutor de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova după alegerile contestate pentru Primăria Chişinăului, despre care criticii au spus că au subminat imaginea democratică a ţării.

"Ungaria consideră că cele 100 de milioane promise Republicii Moldova trebuie plătite. Nu ar trebui aplicate standarde duble", a declarat Peter Szijjarto la o întâlnire cu ambasadorii ungari, după o întrevedere la Budapesta cu omologul său moldovean Tudor Ulianovschi.