Evenimentul Zilei > Actualitate > Breaking News. Vestea bună pentru miliarde de oameni: Vaccinul Pfizer-BioNtech, 90% eficiență
Breaking News. Vestea bună pentru miliarde de oameni: Vaccinul Pfizer-BioNtech, 90% eficiență

Breaking News. Vestea bună pentru miliarde de oameni: Vaccinul Pfizer-BioNtech, 90% eficiență

Primul vaccin eficient contra noului coronavirus poate preveni în proporție de 90% îmbolnăvirea oamenilor de Covid-19.

Sunt rezultatele preliminare ale studiilor anunțate de dezvoltatorii acestui vaccinPfizer și BioNTech – care descriu rezultatele acestuia ca pe „o zi mare pentru știință și pentru umanitate”.

Vaccinul a fost deja testat pe 43.500 de persoane din șase țări și nu au fost constatate probleme cu privire la siguranța sa.

Companiile producătoare au anunțat că vor deschide procedura de aprobare de urgență a acestui vaccin contra noului coronavirus până la sfârșitul lunii.

Un vaccin, alături de un tratament îmbunătățit, este văzut ca cea mai bună cale pentru a scăpa de restricțiile impuse de pandemie și a ne reîntoarce la viețile noastre.

Sunt zeci de vaccinuri aflate în stadii finale de testare – cunoscute ca faza a treia – dar acesta este primul care a dovedit rezultate palpabile, mai scrie BBC.

Cum funcționează noul vaccin

Noul vaccin al Pfizer și BioNTech s-a bazat pe o abordare experimentală, ce implică injectarea unei părți a codului genetic al SARS-CoV-2 în corpul uman, pentru a „antrena” răspunsul imunitar.

Testele anterioare au arătat că vaccinul „învață” corpul să producă atât anticorpi, cât și celule T, o parte a sistemului imunitar capabilă să lupte cu coronavirusul.

Sunt necesare două doze de vaccin, administrate la trei săptămâni distanță. Testele, desfășurate în Statele Unite, Germania, Brazilia, Argentina, Africa de Sud și Turcia, au arătat că protecția față de virus la 7 zile după a doua doză ajunge la 90%.

Probleme logistice și nu numai

Compania Pfizer consideră că ar putea produce circa 50 de milioane de doze până la sfârșitul acestui an, și circa 1,3 miliarde până la sfârșitul anului 2021.

Oricum, vor exista probleme logistice, având în vedere că noul vaccin trebuie să fie depozitat și transportat șa temperaturi foarte scăzute, de minus 80 de grade Celsius.

Există și alte probleme, precum durata pe care se întinde imunitatea dată de vaccin, dar și felul în care diferitele categorii de vârstă răspund la acest tip de imunizare.

Președintele Pfizer, dr.Albert Bourla, a declarat că acest vaccin reprezintă un pas semnificativ către dorința întregii lumi de a vedea criza sanitară produsă de pandemia de SARS-CoV-2 încheiată.

Iar unul dintre fondatorii BioNTexh, profesorul Ugur Sahin, a numit rezultatele acestui studiu o „piatră de hotar”.

Datele prezentate luni nu sunt finle, ci se bazează pe rezultatele observării și testării a 94 de voluntari, astfel încât atunci când vor fi analizate toate rezultatele, concluziile cu privire la eficiența vaccinului s-ar putea schimba.

Compania a mai anunțat că au obținut totuși suficiente date cu privire la siguranța produsului încât să meargă la autorități pentru aprobări.

Până la primirea aprobărilor, nicio țară nu va putea folosi produsul pentru vaccinări de masă. Marea Britanie și-a rezervat deja 30 de milioane de doze din acest vaccin, mai scrie BBC.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: