Evenimentul Zilei > Actualitate > Breaking News. România, paralizată. Tătaru și Arafat au decis!
Breaking News. România, paralizată. Tătaru și Arafat au decis!

Breaking News. România, paralizată. Tătaru și Arafat au decis!

Marți seară, după ședința CNSU, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat Raed Arafat au anunțat noile decizii luate în contextul în care numărul de noi infectări cu virusl chinezesc a crescut semnificativ în ultimele săptămâni.

„S-a clarificat aspectul indicilor. Datele de la Evidența Populației sunt luate în calcul. După cum ați putut vedea, și la nivel european se prevede un trend ascendent. Raportăm aici creșterea numărului de cazuri în Alba, Bacău, Timiș, București, Prahova, Iași. Astăzi la CNSU s-a luat decizia prelungirii stării de alertă cu 30 de zile”, a spus ministrul Nelu Tătaru.

Unde incidența este sub 3 la mie, purtarea măștii este obligatorie în zonele aglomerate. Când incidența depășește 3 la mie, purtarea măștii va fi obligatorie în toate spațiile deschise. În privința teatrelor, cinematografelor și a restaurantelor, când incidența este sub 1,5 la mie vor funcționa la capacitate de 50%, iar între 1,5 la mie și 3 la mie, vor funcționa la 30% și până la ora 23:00. Peste 3 la mie activitatea va fi sistată”, a declarat Raed Arafat.

„Evenimentele private sunt interzise pe plan național până vom vedea o scădere a cazurilor.

La campania electorală se reduce numărul participanților la 20 de persoane în interior și 50 de persoane în exterior. Vorbim de evenimente unde nu se respectă regulile, care devin un loc unde se răspândește virusul. Soluția cea mai bună este de protecție, de oprire a evenimentelor. Dacă situația se îmbunătățește se poate reveni la acest lucru. Botezul de la biserică nu este inclus aici. Acolo se face, dar cu un număr limitat de oameni. Vorbim de festivități, de evenimente private din afara lăcașelor de cult”, a mai punctat Raed Arafat.

Marți, la conferința de presă susținută la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a făcut apel la responsibilitate din partea cetățenilor.

„Fără un efort colectiv va fi imposibil apel să reușim. Fac apel la cetățeni să fie prudenți și să respecte reglementările în vigoare. Purtați mască în public – spații închise sau nu. Nu ne permitem supra-aglomerarea spitalelor. Am cerut premierului să evalueze în timp real necesarul de paturi ATI și să crească capacitatea ATI pentru a fi pregătite pentru situații mai grave.

Restricțiile sunt doar de moment. Unele activități la care renunțăm acum pot fi recuperate, însă viețile nu le mai putem aduce înapoi. Sănătatea celor care se îmbolnăvesc, odată afectată, e mult mai greu de redobândit”, a declarat Iohannis.