Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis: Ludovic Orban s-a retras! Dar rămâne prima opțiune…
Klaus Iohannis: Ludovic Orban s-a retras! Dar rămâne prima opțiune…

Klaus Iohannis: Ludovic Orban s-a retras! Dar rămâne prima opțiune…

Premierul desemnat Ludovic Orban a renunțat la mandatul primit de la președintele Klaus Iohannis.

„În această seară dl. Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. Motivația este pe cât de simplă, pe atât de clară, au trecut cele 15 zile fără să se fi votat propunerea”, a spus președintele Klaus Iohannis.

„Aceste 15 zile s au epuizat fără sa se fi votată propunerea. Se datorează această situație PSD, care a boicotat ședința. Nu s-a purtat da votul. Riscăm să intrăm într un blocaj, așa că am acceptat depunerea de mandat.

Șeful statului a mai anunțat că va organiza miercuri consultări cu partidele parlamentare, care vor începe la ora 16:00 și se vor încheia până la ora 20:00, apoi va anunța care îi este decizia.

„Noi nu dorim să intrăm într-un blocaj”, a mai spus Iohannis.

„Domnul Ludovic Orban rămâne prima mea opțiune pentru funcția de premier”.

Președintele a mai spus că regula nu este ca președintele să coaguleze o majoritate, ci persoana desemnată trebuie să facă acest lucru.

„O majoritate se probează prin vot, nu prin alte proceduri, nu prin calcule pe hârtie, nu prin liste de semnături, ci prin votul exprimat în ședință”, a mai precizat Klaus Iohannis.

„Nu am ce să-i reproșez lui Ludovic Orban, ba chiar aș avea motive să-l laud; el a făcut ce trebuie, PSD a tras de timp; audieri care se fac într-o zi s-au făcut într-o săptămână; termenul pentru vot a fost cel maxim admis de regulament”, a mai spus Iohannis.

Retragerea vine în contextul în care, luni, Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis.

CCR a decis ca președintele României să procedeze la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: