UPDATE 2 – Cel puţin 15 persoane, printre care 8 civili, au fost ucise miercuri în ofensiva Turciei asupra forţelor kurde din nord-estul Siriei, conform informaţiilor furnizate de Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), transmite AFP citată de Agerpres.

Două dintre victime au murit în urma tirurilor de artilerie asupra Qamichli, oraş cu populaţie majoritar kurdă. Potrivit OSDH, care dispune de o reţea extinsă de surse în Siria, 40 de persoane au fost, de asemenea, rănite.

Regiunile învecinate Turciei, în special zonele Tal Abyad şi Ras al-Ain, au fost bombardate de aviaţia şi artileria armatei turce. Ofensiva declanşată miercuri de Turcia în Siria este a treia din 2016. Ea deschide un nou front într-un conflict care a făcut peste 370.000 de morţi şi a provocat strămutarea a milioane de persoane de la declanşarea sa în 2011.

UPDATE 1 – Uniunea Europeană, NATO, Organizaţia Naţiunilor Unite şi unele ţări, precum Franţa, Regatul Unit şi Germania, au reacţionat la ofensiva militară pe care Turcia a lansat-o miercuri în nordul Siriei.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut reţinere şi încetarea operaţiunii militare şi a avertizat că nicio finanţare europeană nu va fi acordată „pentru o zonă de securitate.

„Turcia trebuie să înceteze operaţiunea militară în curs. Ea nu va da rezultate. Şi dacă planul Turciei este crearea unei zone de securitate, să nu aştepte finanţare de la UE”, a afirmat Jean-Claude Juncker în Parlamentul European reunit în mini-sesiune plenară la Bruxelles.

„Turcia are probleme de securitate la frontiera sa cu Siria şi noi trebuie să înţelegem asta. Cu toate acestea, solicit Turciei, precum şi altor actori (implicaţi în zonă) să acţioneze cu reţinere. O incursiune va exacerba suferinţele civililor, care deja sunt dincolo ce se poate descrie prin cuvinte”, a spus Juncker.

Ofensiva militară a Turciei în nordul Siriei ar trebui să fie „proporţionată şi măsurată”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Este important să se evite acţiunile care pot să destabilizeze şi mai mult regiunea, să crească tensiunile şi să provoace mai multe suferinţe umane”, a spus Stoltenberg în timpul unei vizite oficiale la Roma. “Contez pe Turcia pentru a acţiona cu reţinere şi sunt sigur că orice acţiune pe care o poate întreprinde în nordul Siriei este proporţionată şi măsurată”, a adăugat el,

Actualul preşedinte al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, ambasadorul sud-african Jerry Matthews Matjila, a cerut Turciei să „cruţe civilii” şi să dea dovadă de „reţinere maximă” în operaţiunile sale militare din Siria, după cum relatează AFP. Între timp, surse diplomatice au declarat pentru agenţia EFE că joi va avea loc o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ofensiva turcă din nord-estul Siriei. Reuniunea va avea loc ca răspuns la o solicitare din partea Franţei, Regatului Unit, Germaniei, Belgiei şi Poloniei, cele cinci ţări ale Uniunii Europene (UE) care sunt în prezent în Consiliul de Securitate, potrivit aceloraşi surse.

Ministrul de externe german Heiko Maas a condamnat atacul Turciei „în termenii cei mai fermi”. „Turcia permite destabilizarea în continuare a regiunii şi există riscul unei resurgenţe a Statului Islamic”, a atenţionat Maas de la Berlin. „Cerem Turciei să-şi înceteze ofensiva şi să-şi asigure interesele de securitate într-un mod paşnic”, a adăugat el, potrivit agerpres.ro

Ştire initiala:

„Ofensiva forțelor armate turce împreună cu armata națională siriană, împotriva organizațiilor teroriste PKK/YPG și Daeș din Nordul Siriei, a început. Scopul nostru este să distrugem coridorul terorii care încearcă să se stabilească pe frontiera noastră de sud și să aducem pace în regiune”, a scris Erdogan pe Twitter.

„Operațiunea va neutraliza amenințările teroriste împotriva Turciei și va crea o zonă sigură, facilitând întoarcerea refugiaților sireni acasă. Vom conserva suveranitatea și vom elibera teritoriile siriene de sub teroristi”, a adăugat acesta.

Siria a condamnat „intențiile ostile ale Turciei… și manevrele militare la frontierele siriene”.

„Comportamentul agresiv al regimului Erdogan arată clar ambițiile expansioniste turcețti pe teritoriul Republicii Arabe Siriene și nu poate fi justificat sub niciun pretext”, au declarat surse din Ministerul de Externe sirian, potrivit CNN.