Brazilia: criza politică se adâncește; Preşedintele Michel Temer acuză faptul că a fost înregistrat ilegal
Editura Evenimentul si Capital

Brazilia: criza politică se adâncește; Preşedintele Michel Temer acuză faptul că a fost înregistrat ilegal

Autor: | | 1 Comentarii | 317 Vizualizari

Preşedintele Braziliei Michel Temer a cerut Curţii Supreme să pornească o anchetă împotriva lui pentru obstrucţionarea justiţiei şi pentru corupţie. Avocaţii săi spun că o înregistrare care pare să-l incrimineze a fost editată de 70 de ori. Sâmbătă trecută, Dl Temer depusese o cerere la Curtea Supremă prin care cerea suspendarea anchetei.

Ulterior avocaţii lui au declarat că vor ca ancheta să continue pentru a dovedi nevinovăţia preşedintelui. Echipa de avocaţi a preşedintelui Temer a angajat un expert audio, care a ajuns la concluzia că înregistrarea nu poate fi folosită ca mijloc de probă în instanţă.

„Ne dorim că această anchetă să se încheie cât mai curând posibil“, a declarat Gustavo Guedes, unul dintre avocaţii săi. „Singură probă împotriva lui, înregistrarea audio, este inutilă“, a adăugat dl Guedes.

Preşedintele Temer a fost înregistrat în secret de Joesley Batista, preşedintele firmei braziliene JBS , un gigant în domeniul procesări cărnii , în timpul unei întâlniri neprogramate, ce s-a desfăsurat târziu în noapte.

Omul de afaceri a făcut înregistrarea ca parte a unei înţelegeri cu procurorii brazilieni. Pe înregistrarea audio, dl Temer pare să semnaleze aprobarea sa pentru plăţi ilegale către fostul preşedinte al Camerei inferioare a Congresului brazilian , Eduardo Cunha, care a fost închis pentru corupţie anul trecut.

Potrivit domnului Batista, Cunha era plătit cu 300.000 $ pe lună în schimbul tăcerii sale în ceea ce priveşte implicarea altor politicieni, printre care dl Temer, într-un scandal amplu de corupţie în Brazilia cunoscut sub numele de Operaţiunea Car Wash (Spălătoria Auto).

Mulţi aşteaptau ca preşedintele să demisioneze după ce înregistrarea audio a fost făcută publică.

În schimb, preşedintele a susţinut clar faptul că el va lupta pentru a-şi duce la capăt mandatul său, care se încheie la 31 decembrie 2018.

„N-am cumpărat niciodată tăcerea nimănui, nu am obstrucţionat justiţia şi nu am făcut nimic împotriva sistemului judiciar“, a declarat Sâmbătă, preşedintele Temer, într-un discurs televizat.

Într-un interviu cu ziarul Folha de Sao Paulo publicat luni, dl Temer a spus că a fost naiv, fiind de acord să se întâlnească dl Batista în aceste condiţii.

El a insistat asupra faptului că nu a încălcat legea şi că sprijinul său în Congres a rămas puternic.

„Nu voi demisiona. Excludeţi-mă dacă doriţi, dar dacă aş demisiona ar fi egal cu o recunoaştere a vinovăţiei“, a declarat acesta.

Dl Temer este deja profund nepopular în Brazilia, dar partidul sau de centru-dreapta a fost în măsură să guverneze în continuare, ca parte a unei coaliţii politice.

Dl Temer a preluat mandatul în urmă cu un an, după punerea sub acuzare a preşedintelui Dilma Rousseff.

Atât dl Temer cât şi Cunha au jucat un rol-cheie în căderea doamnei Rousseff, care a fost îndepărtată din funcţie fiind acuzată de manipulare ilegală a conturilor guvernamentale. Ea neagă toate acuzaţiile.

Partidele de opoziţie au cerut demisia şi alegeri anticipate.

Pagina 1 din 1
Tag-uri: brazilia, temerStirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate