Braşovul, sub asediul cavalerilor medievali

Braşovul, sub asediul cavalerilor medievali

În cea de-a doua zi a serbărilor oraşului, braşovenii au putut vedea cum lupta cavaleria transilvăneană în Evul Mediu.

Dealul Cetăţii din Braşov a fost, ieri, scena unor evenimente desprinse parcă din lecţiile de istorie care povestesc despre bătăliile duse de-a lungul secolelor pentru apărarea cetăţilor din Transilvania.

De la orele prânzului şi până aseară, braşovenii s-au înghesuit să vadă demonstraţiile privind tehnicile de luptă ale cavaleriei uşoare din Transilvania, spectacol organizat în cadrul Zilelor Braşovului. Cei care au ratat ieri atelierul experimental mai au astăzi ocazia de a-i vedea pe cavaleri la luptă. La final, parada Junilor Asociaţia Csabafiak, din Gheorghieni, ai cărei membri au adoptat modul de viaţă al saşilor medievali, a susţinut ieri un spectacol în faţa Cetăţii Braşovului. Bărbaţii au venit la Braşov însoţiţi de neveste şi copii, stau în curte lângă cetate şi umblă tot timpul în haine medievale. Pe Dealul Cetăţii, cavalerii s-au întrecut la tras cu arcul din goana calului, s-au duelat călare şi au jucat un meci de kokber, un fel de rugby călare, folosind pe post de minge o piele de oaie umplută cu paie.

Spectatorii au mai putut vedea şi demonstraţii de mânuire a lăncii şi toporului de luptă, galop prin flăcări şi o întrecere de ridicare a unor steguleţe înfipte în pământ, concurenţii fiind călare. „Secuii asigurau cam două treimi din cavaleria transilvă- neană între secolele I-XVIII. Atacul pornea cu un tir de săgeţi din goana calului, pentru a crea o breşă în primele rânduri ale inamicului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cavaleria intra în breşă cu suliţele, iar apoi urma lupta corp la corp, cu săbii, spade sau ciocane de luptă. Iar dacă scenariul nu mergea ca la carte, atacatorii se puteau întoarce, într-o simulare a retragerii, pentru a rări rândurile adversarilor şi pentru a se repezi iar, la un semnal, cu arcurile şi săbiile sau ciocanele de luptă“, explică sensul demonstraţiilor de ieri Kollo Miklos, liderul Asociaţiei Csabafiak.   Diseară, Cetatea Braşovului va fi eliberată de sub ocupaţia inamicului şi va fi arsă pe rug o vrăjitoare. Zilele Braşovului se vor încheia mâine, odată cu parada Junilor şi concertul de musică populară din Piaţa Sfatului.