Editura Evenimentul si Capital

CNATDCU a publicat raportul întocmit de experţii care au ANALIZAT TEZA DE DOCTORAT a Laurei Codruţa Kovesi: 556 de rânduri PLAGIATE. Şefa DNA NU ARE VOIE să-şi publice lucrarea în starea actuală | Foto Document

Laura Codruța Kovesi
Autor: | | 41 Comentarii | 3117 Vizualizari

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a publicat raportul întocmit de cei trei experţi care au analizat teza de doctorat a Laurei Kovesi.


CNATDCU A DECIS: Deşi A PLAGIAT, Laura Codruţa Kovesi RĂMÂNE DOCTOR


CNATDCU a publicat raportul comun întocmit de cei trei experți din comisia de lucru, în urma analizării suspiciunilor de plagiat în teza de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Aceste rânduri raportate la teza dau o proporţie de plagiat în funcţie de diferitele forme reţinute. Având în vedere că teza conţine 444 de pagini de text (nu s-au reţinut anexele), că fiecare pagină conţine circa 30 de rânduri, că o selecţie inţială a fost efectuată de programul informatic Ithantificate, care a identificat pasajele expertizate: expertiză efectuată identifica 18 pagini şi jumătate de plagiat-falsificare şi 1 pagină şi jumătate de plagiat parazitism. Avînd în vedere că plagiatul este definit că „un împrumut” al gîndirii sau exprimării unui terţ fără trimitere expresă, aceste calificări reunite reprezintă 20 de pagini în total, deci 4% din totalitatea tezei poate fi considerat că plagiat sub diverse forme”, se arată în raport.

Din concluziile primilor doi experți: „Teza expertizată prezintă reluarea unor pasaje din documente fără a le cîta conform uzajului academic. Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat-falsificare (preluare identică) sau plagiat parazitism (idea e preluată şi reformulată). Pasajele care pot cădea sub calificarea legală română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4% din teza. Deci se constată o culpă în construcţia demonstraţiei tezei. Însă, circumstanţele specifice trebuie luate în cauza pentru a determina sancţiunea".

Vă prezentăm fragmente cu concluziile din raportul comisiei de lucru în cazul tezei lui Kovesi.

Comisia de lucru care a analizat sesizarea de plagiat ce face obiectul acestui Raport, înaintează preşedintelui Comisiei Ştiinţe juridice a CNATDCU următoarele propuneri:

1. Menţinerea titlului de doctor al dnei. Codruţa Laura Kövesi, retragerea acestuia apărându-ne ca fiind o sancţiune excesivă şi neadaptată;

2. Publicarea Raportului comun al Comisiei noastre şi anexarea acestuia la toate exemplarele din teza dnei. Kövesi prezente în toate bibliotecile din ţară – mai ales, în Universitatea de Vest din Timişoara, unde teza a fost susţinută.

3. Interzicerea publicării tezei în starea actuală, când – deşi nu se poate reţine plagiatul – în opinia noastră, este sub standardele de calitate ale unei teze de doctorat.

Raportul a fost publicat integral pe site-ul CNATDCU şi poate fi citit integral aici.

Consiliul General al CNATDCU a decis, joi, că Laura Codruța Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat. În Consiliu au fost 33 de voturi pentru menţinerea titlului de doctor şi o singură abţinere, neconstatându-se similitudini grave.

Comisia de lucru a fost formată din trei specialişti - prof. univ. dr. Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Robert Schumann" din Strasbourg (Franţa), prof. univ. dr. Claudia Ghica-Lemarchad, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Rennes 1 (Franţa), şi prof. univ. dr. Radu Chiriţă, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

PROTESTE de amploare, in Bucuresti, dupa anuntul lui Toader! Ce se intampla ACUM, in Piata Victoriei

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI