Cei trei bărbaţi, membri ai forţelor croate (HVO) din timpul războiului din Bosnia, au fost arestaţi în regiunea Odzak (nord-est). ''Ei sunt bănuiţi că au violat în regiunea Odzak, în iunie-august 1992, mai multe femei de naţionalitate sârbă. Sunt suspectaţi pentru crime de război contra populaţiei civile'', se menţionează într-un comunicat al Parchetului bosniac.

Potrivit unei asociaţii a victimelor sârbe, intitulată Odzak 92, membri ai forţelor croate au violat la Odzak în timpul acestui conflict circa 60 de femei sârbe, care aveau între 10 ani şi 60 de ani.

Două femei victime ale acestor agresiuni, cu vârste de 14 ani şi 17 ani în anul 1992, au denunţat în 2011 impunitatea autorilor violurilor şi au cerut aducerea acestora în faţa justiţiei, scrie Agerpres.

Potrivit estimărilor organizaţiilor neguvernamentale internaţionale, în conflictul din Bosnia au fost violate aproximativ 20.000 de femei, majoritatea fiind musulmane.

Războiul din Bosnia s-a soldat cu 100.000 de morţi şi 2 milioane de refugiaţi şi persoane strămutate. Bosnia are în prezent o populaţie de 3,8 milioane de locuitori.