Evenimentul Zilei > International > Boris Johnson, avertisment pentru Putin. „Ameninţă Marea Britanie şi aliaţii noştri”
Boris Johnson, avertisment pentru Putin. „Ameninţă Marea Britanie şi aliaţii noştri”

Boris Johnson, avertisment pentru Putin. „Ameninţă Marea Britanie şi aliaţii noştri”

Primul ministru britanic Boris Johnson a ținut să-l avertizeze pe președintele rus Vladimir Putin să înceteze „activitatea destabilizatoare” pe care o are Rusia față de Marea Britanie și aliații ei.

Johnson a făcut aceste afirmații în timpul unei întâlniri bilaterale, pe care președintele rus ți premierul britanic au avut-o pe marginea conferinței internaționale de pace privind Libia, ce are loc la Berlin, duminică, informează Reuters și AFP, citat de Agerpres.

Conform unui comunicat de Downing Street, Johnson a spus că nu va exista „nicio normalizare a relaţiei noastre bilaterale cât timp Rusia nu pune capăt activităţii destabilizatoare care ameninţă Marea Britanie şi aliaţii noştri şi subminează siguranţa cetăţenilor noştri şi securitatea noastră colectivă.”

Șeful britanic a adus în discuție și atacul de la Salisbury din 2018, când un fost agent dublu rus, Serghei Skripal, împreună cu fiica sa, Yulia, au fost otrăviți cu o armă chimică, despre care autoritățile britanice sunt de părere că a provenit din Rusia. Comunicatul Downing Street se referă la acest incident  ca la „o utilizare nechibzuită a armelor chimice şi o încercare sfâşietoare de a ucide oameni nevinovaţi pe teritoriul Marii Britanii”.

Reprezentanții Rusiei, prin Agenția de știri Tass, au confirmat întâlnirea și au precizat că președintele Putin a purtat discuţii cu Johnson şi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre „problemele relaţiilor bilaterale, precum şi probleme internaţionale, inclusiv situaţia din Libia.”

Reamintim că aceasta a fost prima întâlnire a celor doi oficiali de când Boris Johnson a ajuns la putere, în luna iunie.

De asemenea, premierul britanic Boris Johnson crede că în Libia e vorba de ”un război proxy condus de forţe externe, fie că este vorba de Rusia şi Egipt, de o parte, Turcia şi de alţii, de cealaltă parte.” El a mai declarat pe canalul Sky, chiar înainte de a sosi în capitala Germaniei, pentru a lua parte la conferința de pace privind Libia, că „Populaţia libiană a suferit destul, este timpul ca această ţară să avanseze.”