O operaţiune desfăşurată în comun de Poliţia Judiciară (PJ) din Lille și de Poliţia de Frontieră (Paf) din Valenciennes a ajutat la dezmembrarea unei reţele de fraudă a beneficiilor sociale în Nord. Conform estimărilor preliminare, cel puţin 1,7 milioane de euro au fost deturnate. Trei persoane, inclusiv un cuplu din comunitatea romilor au fost acuzaţi şi arestaţi la Strasbourg şi Forbach. "Acestea sunt două clanuri din România care au creat un vast sistem de fraudă", spune PJ.

În cursul anului 2017, autorităţile din Valenciennes au fost avertizate despre un fenomen neobişnuit: crearea unor firme independente. În doar câteva luni, au fost înregistrate aproximativ 1.200 de astfel de "firme" în special în zona Denain. De fiecare dată procedura a fost aceeaşi. O tânără femeie romă se înscrie ca un auto-întreprinzător în reciclarea metalelor. Se declară la CAF, apoi rămâne gravidă. Constituirea dosarelor s-a făcut cu acte false şi certificate false de naştere româneşti.

Declaraţii false despre sarcină

Aceste declaraţii sunt false, făcute cu ştampile de medic tot false. Desigur, totul a fost destul de bine făcut ", a declarat purtătorul de cuvânt al PJ. A durat câteva luni pentru ca poliţia să identifice liderii clanului. "Acestea sunt populaţii de migranţi. Familiile au plecat în Franţa de Est, unde şi-au reluat înşelătoria. Am actualizat deja 77.000 de euro obţinuţi prin fraudă pentru CAF de la Strasbourg". În timpul căutărilor, poliţia a găsit computere şi documente false care atestă întinderea reţelei ", notează PJ. Banii obţinuţi prin fraudă au fost transferaţi în România şi o parte s-au investit în imobiliare.

Dificultăţi de recuperare

Cum va putea recupera  Caf şi RSI 1,7 milioane? "Organizaţiile care oferă beneficii sociale sunt greu de verificat. Poliţia a trebuit să solicite multe date pentru a potrivi piesele puzzle-ului ", recunoaşte PJ. O anchetă judiciară pentru fraudă organizată, fals şi uz de fals a fost deschisă la Valenciennes. Şi alţi suspecţi au fost raportaţi autorităţilor române. Ancheta continuă, notează canalul 20 minutes.