Evenimentul Zilei > Actualitate > BONDARI-DRONE, ECHIPAŢI cu RUCSACURI HIGH-TECH, folosiţi la COLECTAREA DATELOR
BONDARI-DRONE, ECHIPAŢI cu RUCSACURI HIGH-TECH, folosiţi la COLECTAREA DATELOR

BONDARI-DRONE, ECHIPAŢI cu RUCSACURI HIGH-TECH, folosiţi la COLECTAREA DATELOR

O echipă de cercetători de la Universitatea din Washington a dezvoltat un sistem portabil pentru colectarea de date destinat bondarilor, relatează agenţia Xinhua. Scopul dispozitivului nu este, însă, de a culege informaţii despre aceste insecte, ci despre mediu

Dispozitivul bondarilor colectează date cu privire la zonă, temperatură şi umiditate, informaţii ce pot fi utilizate pentru evaluarea stării plantelor din anumite regiuni. 

În prezent, fermierii pot colecta astfel de date cu ajutorul dronelor, însă ''aceste aparate au nevoie de multă putere pentru a zbura şi nu pot ajunge prea departe fără a fi necesară încărcarea lor'', a indicat universitatea pe site-ul său. 

Pentru că bondarii zboară autonom nu este necesar ca dispozitivul portabil să fie un sistem dinamic, astfel încât bateria cu care este dotat durează circa şapte ore. Prin comparaţie, dronele pot zbura doar zece-douăzeci de minute, potrivit universităţii. 

Oamenii de ştiinţă pot reîncărca bateriile wireless şi au posibilitatea de a colecta informaţiile într-un stup în care bondarii se întorc în fiecare seară. 

''Dotarea insectelor cu aceste sisteme senzoriale poate fi benefică pentru ferme deoarece albinele pot simţi lucruri pe care obiectele electronice, precum dronele, nu le pot percepe'', a explicat Shyam Gollakota, profesor asociat la universitatea amintită. 

''Cu o dronă nu faci decât să zbori la întâmplare, în timp ce o albină va fi atrasă de anumite lucruri, precum plantele pe care preferă să le polenizeze. Şi, pe lângă aflarea unor informaţii despre mediu, pot fi obţinute multe date cu privire la modul în care se comportă albinele'', a adăugat cercetătorul.