Evenimentul ZileiPoliticaVestea primită de Băsescu, chiar de Ziua Națională. Procesul a fost finalizat

Vestea primită de Băsescu, chiar de Ziua Națională. Procesul a fost finalizat

Vestea primită de Băsescu, chiar de Ziua Națională. Procesul a fost finalizat
Fostul președinte Traian Băsescu a primit o veste bună, chiar de Ziua Națională a România. Vestea a fost dată de președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu.

Maia Sandu a declarat, într-o conferinţă de presă, că fostul preşedinte Traian Băsescu ar trebui să reia procedura în vederea obţinerii cetăţeniei moldoveneşti după ce aceasta i-a fost retrasă de către actualul preşedinte al ţării Igor Dodon.

Întrebată dacă îi va restabili cetăţenia Republicii Moldova pentru fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, după ce Igor Dodon i-a retras-o prin decret, Maia Sandu a declarat:  „Din câte cunosc eu, există o decizie finală la Curtea Supremă de Justiţie pe dosarul pe care l-a inaintat domnul Băsescu împotriva lui Igor Dodon pe acel decret prin care i-a fost retrasă cetăţenia. Pentru că procesul acolo s-a finalizat, domnul Băsescu ar trebui să reia procedura şi să depună actele de la început pentru a-i putea fi redată cetăţenia”.

De altfel, încă de anul trecut, Mia Sandu a declarat că Băsescu trebuie să-și primească cetățenia înapoi: Domnul Băsescu ar trebui să-și primească înapoi cetățenia, pentru toate lucrurile bune pe care le-a făcut pentru noi și pe care iată vedem și astăzi le face. Știu că acum domnul Băsescu este în discuții cu oficialii europeni și încearcă să vadă ce se mai poate face pentru Republica Moldova ca să depășim în mod pașnic această criză și că noul Guvern să poată să intre în funcție deplină”,

În iunie 2016, prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, Traian Băsescu şi soţia sa au devenit cetăţeni moldoveni. La 3 ianuarie 2017, noul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat un decret de retragere a cetăţeniei moldoveneşti fostului şef al statului român.

De altfel, Igor Dodon promisese încă de înainte de a fi învestit în funcţie că îi va retrage cetăţenia fostului preşedinte al României. Noul lider de la Chişinău a spus că a luat această decizie din cauză că fostul preşedinte, Nicolae Timofti, ar fi încălcat legea când a semnat decretul de acordare a cetăţeniei cuplului Băsescu.

În 8 noiembrie 2018, fostul preşedinte Traian Băsescu a rămas fără cetăţenia Republicii Moldova, Curtea supremă de Justiţie de la Chişinău respingându-i acestuia recursul la decizia anterioară de retragere a cetăţeniei.

 


Accesează: