Evenimentul ZileiActualitateBomba din Sănătate: Sistemul e blocat de o hotărâre a Guvernului Ponta!

Bomba din Sănătate: Sistemul e blocat de o hotărâre a Guvernului Ponta!

Bomba din Sănătate: Sistemul e blocat de o hotărâre a Guvernului Ponta!
EVZ a aflat cauza pentru care sistemul național de sănătate este în continuare blocat. Ordinul nu bate HG!

Încercarea ministrului Nicolae Bănicioiu și a lui Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, de a drege busuiocul printr-un ordin comun, s-a dovedit inutilă, susțin surse din sistem. Ordinul, semnat de ministru și de președintele Casei, nu poate fi pus în practică deoarece se bate cap în cap cu o Hotărâre a Guvernului Ponta.

Cei doi, ministrul și președintele CNAS au publicat în Monitorul Oficial al României Ordinul comun 557, prin care au introdus următorul articol: „Prevederile privind acordarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale prin utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate de către furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale sunt aplicabile (…) cu excepția situațiilor în care asigurații nu pot prezenta/utiliza cardul național de asigurări sociale de sănătate”.

Ordin inutil

Ordinul nu poate fi însă aplicat deoarece este un act normativ inferior, ca rang, Hotărârii de Guvern 205/25 martie 2015. Potrivit prevederilor hotărârii, semnate „pentru” ministrul Sănătății, de secretarul de stat Alin Iulian Țucmeanu, serviciile medicale oferite pacienților de către medici, spitale, farmacii etc., nu vor fi decontate decât prin folosirea sistemului național al cardului de asigurări sociale de sănătate: „să folosească on-line sistemul naţional al cardului de asigurări sociale de sănătate din platforma informatică a asigurărilor de sănătate (…) Serviciile medicale din pachetul de bază acordate în alte condiţii decât cele menţionate anterior nu se decontează furnizorilor de către casele de asigurări de sănătate” (art.1, pct. 85 din HG 205/2015).

În această situație, Vasile Ciurchea și ministrul Nicu Bănicioiu, cam dau din colț în colț. După ce l-au asigurat pe Victor Ponta că problema „se rezolvă”, acum trebuie să-i spună că nu se poate dezamorsa bomba din sistemul de sănătate, decât printr-o HG care să o modifice pe aceea din 30 martie. Până la închiderea ediției nici Ministerul Sănătății, nici CNAS nu au oferit un punct de vedere referitor la această situație.

Iohannis: „Este un scandal public,,

Președintele Klaus Iohannis a comentat modul de implementare a programului privind cardurile de sănătate. „Este o problemă reală. Guvernul a pregătit prost implementarea cardului de sănătate. Am văzut mii de oameni care stau la cozi, dar care nu pot beneficia de serviciile de sănătate la care sunt îndreptățiți. Este un scandal public”, a declarat Iohannis la întoarcerea din Polonia. Șeful statului a mai precizat că va discuta cu premierul despre acest subiect. (Larisa Bernaschi)


Accesează: