Victor Pogor, de la Radio Chişinău relatează că primele mărturii ale celor opt persoane reţinute săptămâna trecută în acest caz ar indica o relaţie clară între ofiţerii serviciilolr speciale ruse şi cei care urmau să realizeze atentatul împotriva lui PLAHOTNIUC.

Autorităţile ucrainene mai menţionează că scopul asasinatului era discreditarea instituţiilor din ambele tări, precum şi înrăutăţirea relaţiilor moldo-ucrainene. Tentativa de asasinare a unuia dintre cei mai influenţi oameni politici şi de afaceri din Republica Moldova are loc pe fundalul deciziei Chişinăului şi Kievului de a institui control comun pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

Regimul separatist de la Tiraspol controlat de Rusia se opune cu vehemenţă acestei iniţiative. Mai mulţi analişti, dar şi politicieni afirmă că tentativa de asasinare a lui Vlad Plahotniuc ar fi o înscenare organizată de către el pentru a se victimiza şi înăspri actualul regim politic.

În acelaşi timp, ministrul de interne de la Chişinău, Alexandru Jizdan, susţine că principalii comandatari ai acestui asasinat sunt nume sonore bine cunoscute în Republica Moldova, care urmează a fi făcute publice în viitorul apropiat. El a subliniat că o bună parte din armele ce urmau a fi folosite în atentat au fost aduse din Transnistria.