Boc, un primar cat un presedinte de partid

Boc, un primar cat un presedinte de partid

Prins intre doua orase, Cluj si Bucuresti, Boc isi povesteste viata de navetist politic.

Crede ca Traian Basescu este omul momentului, iar realizarile lui ca primar il satisfac mai mult decat cele de deputat, insa clujenii nu par multumiti de mandatul lui si ii cer sa faca mai mult. Mai are timp?

Emil Boc este singurul lider politic care-si conduce partidul din alt oras decat Bucurestiul. In ultimii trei ani i s-a spus in multe feluri, de la „Pokemon” si „piticul atomic” la „umbra lui Basescu” sau „navetistul”, dar prefera sa creada ca acestea sunt doar rautati ale adversarilor politici.   A inceput sa se afirme pe scena politica in 2000, dupa ce a fost ales presedinte al filialei Cluj a PD si, in toamna, parlamentar. In scurt timp, a ajuns mana dreapta a presedintelui democrat de atunci, Traian Basescu, care  l-a vazut ca pe un executant eficient. In 2004, charisma si gestionarea atenta a imaginii i-au adus scaunul de primar al Clujului.

In iarna aceluiasi an, dupa alegerile generale, Basescu l-a lasat succesor la conducerea partidului. Legatura stransa pe care a mentinut-o cu Basescu i-a adus critici „cum ca ar fi o simpla marioneta a presedintelui”, dar spune ca acest lucru nu-l deranjeaza.

Insigna presedintelui

„Nu sunt un om cu doua fete. Am crezut intotdeauna si voi crede si in continuare in echipa, caci echipa a primit votul romanilor. Astazi, din partea Partidului Democrat, din perspectiva resurselor politice pe care le are, Traian Basescu este de departe cea mai importanta figura politica pe care PD a avut-o. Astazi este momentul lui Traian Basescu. Maine poate fi momentul lui Boc, al lui Videanu sau al lui Vasile Blaga”, explica acesta relaxat.

De cand face politica, cel mai emotionat a fost in 2004, cand Basescu i-a transmis insigna de aur cu emblema partidului - semnul presedintelui. „O port de fiecare data cand am un costum pe mine. Va fi predata urmatorului presedinte al partidului. Acest lucru este deja o traditie”, povesteste el.

Recunoaste ca e mai dificil sa conduci un partid din provincie, ca poti avea probleme de impunere a autoritatii si ca, uneori, chiar colegii fac bancuri pe seama „plimbarilor” saptamanale. Dar compenseaza ceea ce pierde ca politician prin castigurile primarului.

„A fi presedintele unui partid care a fost la guvernare si care acum este cel mai bine cotat partid din Romania iti confera un avantaj psihologic in fata potentialilor investitori care vin la primarie, iti da credibilitate in ochii lor”, mai spune acesta.

Reorientare de cariera

In plus, primaria i-a adus si revelatia pragmatismului. „Am crezut ca mi se potriveste costumul de parlamentar, de politica la nivel inalt, dar mi-am dat seama in acesti trei ani ca am o satisfactie mult mai mare daca realizez lucruri practice pentru oameni. Acest lucru nu l-am simtit pana cand am fost primar”, completeaza politicianul.

De altfel, cele doua indeletniciri merg mana in mana, atat pentru el, cat si pentru colaboratorii apropiati. Stefania Ferencz, cea care are grija de imaginea omului politic Emil Boc, este sefa Directiei Fondului Imobiliar de Stat din primarie.

Directorul tehnic al primariei, Sorin Apostu, considerat omul de incredere al lui Boc in ceea ce priveste administratia, este presedintele executiv al filialei municipale PD Cluj-Napoca si unul dintre potentialii candidati ai PD la fotoliul de primar al orasului, daca Boc nu va mai intra in cursa.

Despre acest aspect, liderul democrat se multumeste sa spuna, cu zambetul pe buze: „Inca nu am decis daca voi candida pentru un nou mandat. Niciodata nu stii ce se poate intampla.” E hotarat asupra unui singur lucru: sa-si duca mandatul pana la sfarsit si sa nu accepte pana atunci nicio pozitie in administratia de la Bucuresti.

ICOANA

Ar vrea mai mult timp Pe teracota din birou se sprijina o icoana primita vara trecuta la Manastirea Nicula. Pe birou si-au mai facut loc o cruce si o alta icoana, a Maicii Domnului, aduse taman de la Nazaret de la colegii de la primarie. „Sunt credincios, dar, din pacate, nu ajung pe la biserica pe cat de des mi-as dori”, explica Boc

FOTOGRAFII

Aniversare speciala Pe biroul spatios si pe masuta de langa si-au facut loc mai multe fotografii cu familia: parintii, sotia, fetele. Cea mai speciala e cea realizata anul trecut, chiar in ziua cand a implinit 40 de ani: impreuna cu fetele, a mers la cascada Valul Miresei din Rachitele, comuna unde locuiesc parintii lui Emil Boc.

TEHNOLOGIE

Trei calculatoare Incearca sa tina pasul cu noile tehnologii. Pe langa laptopul pe care il ia cu el peste tot, Boc are pe birou doua monitoare LCD: unul de la calculatorul primariei si cel de-al doilea de la sistemul de monitorizare a functionarilor care au relatii cu publicul.

„Pot vedea tot timpul ce se intampla la ghisee, iar sistemul si inregistreaza. Pana acum am folosit o inregistrare o singura data, la o plangere, dar oamenii mi-au spus ca, de cand s-a pus in functiune sistemul, functionarii sunt mai atenti”, crede Boc.

CARTE DE VIZITA

Un politician studios

> Emil Boc s-a nascut pe 6 septembrie 1966 in Rachitele, judetul Cluj.

> A absolvit Facultatea de Istorie si Filosofie, apoi Facultatea de Drept, ambele in cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din 2000 este doctor in stiinte politice si filosofie politica, iar acum isi pregateste al doilea doctorat, in drept constitutional si institutii politice.

> Desi este membru al Baroului de avocatura Cluj din 1996, a preferat cariera didactica, fiind in prezent conferentiar universitar la doua facultati din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”.

> In 2000 a devenit deputat de Cluj, iar din 2003 a indeplinit functia de lider al grupului parlamentar PD din Camera Deputatilor. In 2004 a fost ales primar al municipiului Cluj-Napoca.

>  Ascensiunea politica a inceput in 2000, cand a fost ales presedinte al filialei PD Cluj. In 2003 a devenit presedintele executiv al partidului, iar dupa alegerile generale din 2004 a fost ales presedintele PD.

> Este casatorit si are doi copii.

In trei ani de primarie si-a atras critici pentru ca nu a exploatat dezvoltarea strategica a orasului si pentru ca, in mod bizar, firme apropiate PD au inceput sa castige licitatiile organizate de municipalitate.

Ca e sau nu meritul lui, un lucru e cert: fata orasului s-a schimbat, iar zona s-a deschis spre investitori. Candidatura din 2004 a deputatului Emil Boc la Primaria Cluj-Napoca, ce fusese timp de 12 ani condusa de Gheorghe Funar, i-a surprins pe multi analisti locali. Dar si mai mult i-a surprins victoria in turul doi in fata lui Ioan Rus, candidatul-surpriza al PSD, intrat in cursa pe ultima suta de metri.

Boc nu a avut in campanie, precum competitorii sai, un program electoral elaborat, ci si-a prezentat obiectivele sub forma unui decalog. Acesta cuprindea o arie de preocupari de la constructia de locuinte si repararea drumurilor la faptul ca orasul isi propune sa aiba o echipa de fotbal in Liga I (astazi are doua) si eliminarea coruptiei din primarie.

Zilele trecute, Boc si-a prezentat raportul de trei ani si a evitat sa-si acorde o nota, spunand ca cetatenii trebuie s-o faca. Iar din compararea raportului cu decalogul a reiesit ca si-a indeplinit o parte din promisiuni, dar mai are de lucru.

Principalul „of” al clujenilor, acela ca sta la Bucuresti, il vede cu avantaje si dezavantaje. „Sa compare perioada de dinainte de 2004 cu cea de dupa. Am avut un primar care a stat 12 ani numai in Cluj. Eu plec cel mult o zi pe saptamana, de principiu lunea, la Bucuresti, munca pe care o compensez seara, sambata si duminica, plus prin capacitatea de a influenta decizii in favoarea Clujului”, spune el.

Pe de alta parte, chiar el recunoaste ca oricine ar fi venit in scaunul de primar in 2004 in locul sau ar fi adus schimbarea asteptata de clujeni. Si poate mai multa gandire strategica, lipsa care i se imputa lui Boc. Strategia de dezvoltare a orasului in urmatorii sase ani, prezentata luna trecuta, a atras nemultumiri din partea societatii civile, pentru ca este mai degraba un document de tinut in dulap decat un plan de actiune cu criterii precise.

BROSCUTE

N-au mai incaput acasa Cele doua broscute au fost primite in urma cu doi ani de fata cea mare a lui Boc, Cezara. „Le-am tinut acasa sase luni, dar au crescut mult si acvariul nu mai incapea in bucatarie, asa ca le-am adus la mine in birou. Fetitele vin saptamanal sa le viziteze”, spune Boc. Nu le stie numele, pentru ca fetitele le schimba des, inspirandu-se din tot felul de personaje din desenele animate. „Le spunem generic Brosis. Pentru mine, cel mai important moment de relaxare e cand le dau de mancare. Imi adun gandurile”, explica Boc.

SFATUL LUI EMIL BOC Practica, nu doar teorie in politica „Cred ca orice politician fara o experienta de executiv are o latura care nu este completa in politica. Putem toti fi buni in teorie, in elaborarea de proiecte de lege, dar, daca nu ai suficient pragmatism sa le aplici, practic esti un om politic doar pe jumatate. N-as fi inteles aceasta latura fara sa fiu primar - o functie de conducere si reprezentare.”

FATA NEVAZUTA Decizie luata in parcul de distractii

> Locuieste intr-un apartament de bloc, acelasi de dinainte de a intra in politica, in cartierul clujean Zorilor. Conduce o Dacia Solenza, cumparata chiar inainte de a deveni primar.

> Nu bea cafea, nu fumeaza, dar cocheteaza cu ideea de a incerca, candva, un trabuc: „Am inteles ca nu inspiri si nu sunt asa daunatoare ca tigarile, mi-ar placea sa vad o data cum e”.

> In primavara acestui an a suferit o operatie, i-a fost inlaturat apendicele, iar in urma acestei interventii s-a obisnuit sa consume multe fructe: „Tot timpul am fructiera din birou plina”.

> De cele mai multe ori, este cel care pleaca ultimul din primarie, in jurul orei 2.00 dimineata. Compenseaza venind mai tarziu, pe la ora 9.00 dimineata.

> Are doua fetite, Cezara, 11 ani, si Patricia, 8 ani. Spune ca ii datoreaza multe sotiei, Oana, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universitatii „Babes-Bolyai”, care l-a inteles si l-a sprijinit de la bun inceput.

> Dintre cei cinci frati, cel mare, Nelu, este membru convins PSD. Ca sa nu existe discutii, de fiecare data cand Emil Boc merge la parinti, la Rachitele, nu se discuta politica.

> A luat decizia care i-a schimbat cariera in timp ce se dadea cu linghispirul alaturi de fete, intr-un parc de distractii de la mare: a decis sa candideze, in 2000, pentru functia de presedinte al Organizatiei judetene PD Cluj.

Ne puteți urmări și pe Google News