Traian Băsescu le-a transmis diplomaţilor că va decide, în septembrie, dacă mai candidează, iar dacă nu o va face, premierul e varianta de rezervă a PDL.
Premierul Emil Boc ar fi “pregătit” să devină varianta de rezervă a PDL dacă preşedintele Traian Băsescu ar decide să nu mai candideze a doua oară la alegerile prezidenţiale. Acesta este mesajul pe care şeful statului l-a transmis în timpul dineului de marţi ambasadorilor UE la Bucureşti, conform unui raport intern al Ambasadei Austriei, citat de NewsIn.
Dincolo de întărirea imaginii publice a lui Boc şi a partidului său înainte de europarlamentare, prin reducerea dependenţei de Băsescu, scenariul şefului statului nu este luat însă în serios nici măcar în PDL, care contează exclusiv pe candidatura lui Băsescu. O scrisoare pierdută
Potrivit documentului semnat pe 14 mai de ambasadorul Martin Eichtinger, adresat MAE austriac, Băsescu le-a spus diplomaţilor că „nu a luat decizia cu privire la o nouă candidatură”, intenţionând să se hotărască abia în septembrie. Dacă pentru o a doua candidatură condiţia ar fi depăşirea crizei „cu un minimum de daune pentru populaţie”, paradoxal „rezerva” de semnată de Băsescu este politicianul care va deconta electoral în aceeaşi măsură derapajul economic - premierul Emil Boc. „Primul-ministru Boc este pregătit drept candidat de rezervă al PDL, dacă Băsescu nu va mai candida încă o dată”, se arată în telegrama diplomatică, despre care ambasada susţine că nu reprezintă o poziţie oficială.
Preşedintele Băsescu a evitat să comenteze “scrisoarea pierdută”, dar nici nu a negat o astfel de discuţie. El a detaliat însă, într-un interviu la Realitatea TV, condiţiile în care şi-ar exclude candidatura - „prăbuşire economică: dacă somajul ajunge la două cifre, de exemplu”, dar şi „tonele de jigniri îndurate în patru ani”. „Eu nu-l am adversar nici pe Geoană, nici pe Antonescu. Adversarul meu este criza. În ce priveşte PD, în mod categoric, dacă eu voi lua decizia, ca asumându-mi derapajul, să spun «cred că nu am de ce să candidez », PD va trebui să hotărască”, a spus Băsescu. Întrebat cum ar completa, totuşi, în ipoteza unui tur doi, fraza care l-a făcut celebru în 2004 - „Ce ghinion pe poporul ăsta să aibă de ales între doi...” – preşedintele a răspuns cu gândul la un al doilea mandat. „Dacă aş fi în turul doi, aş pune un singur lucru în loc: Traian Băsescu”, a spus el. Boc: Doar insinuări
Varianta prezidenţiabilului de rezervă Boc s-a propagat în PDL în decembrie anul trecut, mai ales după ce Băsescu le-a dat primul semnal democrat-liberalilor să nu se bazeze din oficiu pe candidatura sa. Retragerea lui Stolojan şi preluarea de către Boc a mandatului de premier au îngropat însă acest scenariu. Inclusiv Boc a luat informaţiile apărute ieri public drept „insinuări”. “Preocupările PDL în acest moment sunt legate de criza economică, şi nu de aceste insinuări”, s-a eschivat el. Mai direct a fost secretarul general Vasile Blaga. „Convingerea mea e că dom nul Băsescu va candida şi va fi susţinut de PDL”, a declarat acesta încă de vineri, la Târgu-Mureş.
CULISE
Trei ruşi expulzaţi în scandalul „Floricel”
În documentul ajuns inclusiv la ambasadele de la Bruxelles, Chişinău, Kiev şi Moscova sunt atinse şi alte câteva puncte sensibile de politică externă discutate de Băsescu cu diplomaţii. Între acestea, scandalul de spionaj „Floricel Achim”, care a avut drept consecinţă expulzarea a doi ataşaţi militari ucraineni şi trei diplomaţi ruşi.
„Cea mai recentă problemă (cu Ucraina - n.r.) a apărut în legătură cu cazul de spionaj ce a dus la expulzarea a doi ataşaţi militari ucraineni şi trei diplomaţi ruşi. Ca urmare a acestui caz, Armata română a fost nevoită să-şi modifice toate frecvenţele sistemelor sale de comunicaţii”, a spus Băsescu. Totodată, şeful statului a acuzat „agresivitatea” Moscovei “în păstrarea şi apărarea sferei sale de influenţă”, insistând că „relaţia cu Rusia a fost afectată recent şi de scandalul de spionaj şi de expulzarea celor trei angajaţi ai ambasadei ruse la Bucureşti”. Pe de altă parte, deşi cere la toate reuniunile din regiune retragerea trupelor ruseşti din Transnistra, preşedintele s-a arătat convins că acest lucru nu se va întâmpla „niciodată”.
RELAŢIA CU MOLDOVA
Numirea ambasadorului, amânată
Strategia preşedintelui pe relaţia cu Republica Moldova este, potrivit documentului Ambasadei Austriei, de a nu numi deocamdată un nou ambasador la Chişinău, în locul celui respins. În schimb, un diplomat din ambasadă va fi ridicat la rangul de „însărcinat cu afaceri”. În privinţa legii cetăţeniei, potrivit calculelor lui Băsescu, statul român trebuie să ia măsuri pentru a creşte rata de aprobare a dosarelor de la 50-75 la „circa 1.000 pe săptămână până cel târziu în 2010”, ceea ce a determinat un „schimb de replici” cu ambasadorul german. Întâlnirea cu ambasadorii a avut loc înaintea declaraţiilor de vineri, în care Traian Băsescu a subliniat că nu va semna Tratatul de frontieră cu Moldova.
„Cine îşi imaginează că un şef de stat român va semna un tratat în care să consfinţească pactul Ribbentrop-Molotov? Doar o minte care nu înţelege ce înseamnă responsabilitatea şefului statului român”, a declarat Băsescu, citat de Mediafax. Poziţia preşedintelui a fost criticată în aceeaşi zi de Chişinău, care a precizat, prin vocea ministrul de externe, Andrei Stratan, că Ambasadei Republicii Moldova la Bruxelles i s-a cerut să intervină pe lângă autorităţile UE pentru a le cere să-şi prezinte punctul de vedere. Stratan a mai precizat că a cerut ambasadei la Bucureşti să solicite explicaţii suplimentare şi descifrări ale declaraţiilor lui Băsescu.