BOC, NOUL PREMIER!

BOC, NOUL PREMIER!

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat cu tristeţe că va semna decretul de anulare a mandatului de desemnare a lui Theodor Stolojan şi pe cel de numire a noului premier, Emil Boc.

Preşedintele democrat-liberalilor a fost ales pentru această funcţie pentru că partidul său a obţinut cel mai mare număr de mandate în Parlament. Traian Băsescu a precizat că este "un pic trist" pentru că Stolojan a refuzat mandatul de premier. "Nu am un echivalent al lui Theodor Stolojan în PDL", a adăugat şeful statului, care a subliniat că "singurul om care vă poate da explicaţii este domnul Stolojan însuşi".

"Mulţumesc preşedintelui pentru încrederea acordată. Am acceptat această propunere", a precizat Emil Boc după declaraţia şefului statului. El a adăugat că va forma un grup consultativ din specialişti de la BNR şi de la Academia Română pentru a veni cu o expertiză în ceea ce priveşte criza economică, în care îl va coopta şi pe Theodor Stolojan, dacă acesta va dori.

"Aş vrea să le mulţumesc clujenilor pentru încrederea acordată în 2004 şi 2008 şi să îi asigur că vor fi alături de ei. Această situaţie politică mă obligă să îmi asum responsabilităţi naţionale", s-a adresat Boc oamenilor care l-au votat de două ori ca primar. Astfel, pentru ocuparea funcţiei vacante de edil al Clujului, autorităţile vor trebui să organizeze alegeri anticipate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Partenerul de coaliţie al noului premier desemnat, Mircea Geoană, a declarat că la ora 16:00 liderii PSD şi cei ai PDL se vor întâlni să discute consecineţele acestei schimbări la nivelul conducerii Guvernului. "Există semne de întrebare cu privire la decizia lui Stolojan. Însă înţelegerea noastră se bazează pe respect şi seriozitate", a precizat acesta.

CITIŢI ŞI: De data asta, Băsescu plânge pe bune CARTE DE VIZITĂ EMIL BOC

Date biografice: Data şi locul naşterii: 06.09.1966, Răchitele, jud. Cluj Starea civilă: căsătorit, doi copii

Studii: 1991 - Facultatea de Istorie şi Filosofie 1995 - Facultatea de Drept

Stagii de pregătire şi burse în străinătate:

> ianuarie 1992 - iulie 1992 - bursa la Universitatea din Nottingham, Anglia, în domeniul ştiinţelor socio-psihologice; > februarie 1994 - iunie 1994 - visiting scholar la Universitatea din Pittsburgh, S.U.A. (ştiinţe politice) > ianuarie - aprilie 1996 - visiting scholar la University of Virginia, Charlottesville, S.U.A. (ştiinţe politice şi administraţie publică); > februarie - martie 1997 - bursa Tempus la Universite Libre de Bruxelles > februarie - martie 1998 - visiting scholar la Michigan State University, East Lancing, în cadrul Programului "Michigan Political Leadership "/ "Transylvania Political Leadership Program"; > aprilie - mai 1999 bursa Tempus la Universite Libre de Bruxelles.

Activitate politică: 2000 - a devenit preşedinte al Biroului Permanent Judeţean al PD Cluj, iar la  alegerile parlamentare din noiembrie 2000, a fost ales deputat din partea PD 2001 - a fost ales vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Peste trei ani a devenit preşedinte executiv al PD şi liderul grupului PD din Camera Deputaţilor. 2004 - după o confruntare cu Ioan Rus, a câştigat primăria Clujului şi a renunţat la postul de deputat.  2005 -2007 preşedintele executiv al Partidului Democrat 2007 - prezent - preşedintele Partidului Democrat-Liberal 2008 - a fost reales în funcţia de primar al Clujului, cu peste 76% dintre voturi.

Activitate profesională > profesor, Şcoala Normală "Gheorghe Lazăr" Cluj-Napoca (1991 - 1993) > preparator, catedra de Istorie contemporană şi ştiinţe politice > asistent - facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative (1994-1997) > Lector (din 1997) Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică/Facultatea de Drept Universitatea "Babeş-Bolyai", Cluj-Napoca > Membru al LADO Cluj din 1998 > Avocat - Baroul Cluj începând din 1996

Limbi străine: engleză şi franceză

STOLOJAN A RENUNŢAT LA FUNCŢIA DE PREMIER

Theodor Stolojan a anunţat că a depus la preşedinte mandatul de premier. "Cei doi preşedinţi care au semnat Parteneriatul pentru România vor să îşi asume cele mai importante funcţii în stat, respectiv de premier şi de preşedinte al Senatului", a argumentat Stolojan, vizibil afectat, retragerea sa. Potrivit negocierilor dintre PDL şi PSD funcţia de şef al Senatului i-ar reveni liderului social-democrat Mircea Geoană. În logica spuselor lui Stolojan, funcţia de premier ar urma să îi revină lui Emil Boc.

"Am avut în vedere un om capabil să gestioneze criza economică şi un om cu suficientă autoritate pentru a asigura buna desfăşurare a instituţiilor statului", a subliniat şeful statului, miercurea trecută când l-a prezentat pe Theodor Stolojan ca viitor premier. Acum însă, premierul proaspăt demisionar declară că vrea să dea o şansă noii generaţii de politicieni, cu referire la sfaturile pe care le-a oferit Traian Băsescu în weekend democrat-liberalilor. REACŢII

În drum spre prima şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că "intrăm deja în zona ridicolului şi a amuzantului". După numirea lui Emil Boc, ca premier, Tăriceanu a precizat că Stolojan nu a avut de la început sprijinul partidului. "El a avut un rol minor zilele acestea când ar fi trebuit să armonizeze opiniile celor două partide care lucrează la majoritate. Îmi doresc ca această alegere (a lui Emil Boc - n.r.) să fie mai fericită. Am îndoile, însă, în ceea ce priveşte soliditatea coaliţiei", a concluzionat Tăriceanu. Liberalul Ludovic Orban a comentat că Theodor Stolojan a fost o "nominalizare neserioasă din partea preşedintelui". Acesta a subliniat însă că nu crede că se va schimba ceva în structura viitoarei puteri. "Aşteptăm să vedem cine îşi mai pune gâtul sub secure. Îmi pare rău că tandemul râsu'-plânsu' nu va colora scena politică", a afirmat, ironic, Orban.

Marko Bela a apreciat că renunţarea lui Theodor Stolojan dovedeşte că "în coaliţie apar probleme destul de serioase".

Adrian Năstase: "Omul este bolnav"

Fostul premier a comentat gestul lui Stolojan, spunând că "nu ştie de ce Traian Băsescu l-a pus în această situaţie extrem de dificilă".

"Nu ştiu de ce preşedintele l-a pus în această situaţie extrem de dificilă. Ştiu de la colegii mei că avea probleme. Omul este bolnav şi trebuie recunoscută această chestiune", a afirmat Năstase.

Mai mult, social-democratul a spus că "nu înţelege de ce şeful statului a creat această tensiune pentru a-l pune pe Stolojan în fruntea unui Guvern, doar pentru ca Traian Băsescu să aibă omul lui la conducerea Executivului".

"Poate că acum că există această coaliţie ea îşi va face datoria în baza legii partidelor politice şi cei doi preşedinţi de coaliţie se vor consulta şi vor decide cine este cel mai bun prim-ministru", a încheiat Năstase.

"PSD are omul potrivit"

Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, a spus că nu ştie de ce Theodor Stolojan a luat această decizie şi că gestul democrat-liberalului ridică semne de întrebare asupra fundamentului şi seriozităţii desemnării acestuia de către şeful statului.

"Se pune însă problema fundamentului şi a seriozităţii desemnării acestei propuneri de prim-minstru, mai ales că această renunţare a venit la doar câteva zile de la desemnare şi nici nu este pentru prima dată când domnul Stolojan renunţă", a subliniat social-democratul.

De asemenea, Corlăţean a spus că partidul său are "omul potrivit" pentru funcţia de premier.

"Dacă sunt dificultăţi în ceea ce priveşte conducerea PDL şi desemnarea prim-ministrului, PSD are omul potrivit, competent, care poate să asigure conducerea Guvernului", a mai afirmat secretarul general al PSD, citat de Mediafax.

Mai mult, Corlăţean a anunţat că, după consultările de la Cotroceni dintre Traian Băsescu şi reprezentanţii celor două partide, se va lua o decizie în ceea ce priveşte o nouă desemnare. "Liderii PDL, luaţi prin surprindere" Politologul Bogdan Teodorescu ne-a declarat că liderii PDL au părut foarte surprinşi de anunţul pe care l-a făcut Theodor Stolojan şi că rămâne de văzut dacă este o decizie personală.

"Este de văzut dacă este o decizie doar a lui Theodor Stolojan sau este o strategie. Am mai văzut acum patru ani o retragere a lui Stolojan", a afirmat specialistul.

Referitor la o posibilă numire a preşedintelui democrat-liberalilor, Emil Boc, în locul lui Stolojan, Teodorescu a explicat că Boc părea foarte uimit de ceea ce se întâmplă, iar "acesta nu este un actor bun". 

"Trebuie să vedem daca preşedintele Traian Băsescu ştia şi a pregătit acest lucru sau dacă a fost luat şi el prin surprindere, aşa cum a părut că au fost luaţi liderii PDL. Ei clar nu ştiau ce se întâmplă acolo", a încheiat politologul.

A făcut un obicei din retragere Theodor Stolojan a fost prim-ministru interimar al României până în noiembrie 1992. Dupa ’92 “mitul Stolojan” a început să decadă. A ales să coboare de pe coama unui val înalt de popularitate pentru o slujbă în străinătate, la Banca Mondială.

Au mai urmat doua retrageri, în 2000 din funcţia de parlamentar şi în 2004 din cursa electorală pentru prezidenţiale, atunci în favoarea lui Băsescu, moment care a rămas în memoria colectivă prin reacţia lui primarului de atunci al Capitalei, care a plâns.

Maniera de a se retrage mereu a dat impresia de neseriozitate.

PDL şi PSD au parafat ieri oficial coaliţia de guvernare

În protocolul semnat de liderii Emil Boc şi Mircea Geoană, numele de botez dat noii structuri este Coaliţia „Parteneriatul pentru România“, evitându-se alăturarea explicită a celor două partide. În fapt însă, atât protocolul, cât mai ales addenda neoficializată consfinţesc o alianţă în toată regula între PDL şi PSD, până la detalii de organizare la nivel local.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:06

Vom reveni cu amănunte.

CITIŢI ŞI:

Retragerea lui Stolojan, în presa străină