Editura Evenimentul si Capital

BOC, NOUL PREMIER!

c83205f26e5a0889b9e789e32678a2ba
Autor: | | 186 Comentarii | 0 Vizualizari

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat cu tristeţe că va semna decretul de anulare a mandatului de desemnare a lui Theodor Stolojan şi pe cel de numire a noului premier, Emil Boc.

Preşedintele democrat-liberalilor a fost ales pentru această funcţie pentru că partidul său a obţinut cel mai mare număr de mandate în Parlament. Traian Băsescu a precizat că este "un pic trist" pentru că Stolojan a refuzat mandatul de premier. "Nu am un echivalent al lui Theodor Stolojan în PDL", a adăugat şeful statului, care a subliniat că "singurul om care vă poate da explicaţii este domnul Stolojan însuşi". "Mulţumesc preşedintelui pentru încrederea acordată. Am acceptat această propunere", a precizat Emil Boc după declaraţia şefului statului. El a adăugat că va forma un grup consultativ din specialişti de la BNR şi de la Academia Română pentru a veni cu o expertiză în ceea ce priveşte criza economică, în care îl va coopta şi pe Theodor Stolojan, dacă acesta va dori. "Aş vrea să le mulţumesc clujenilor pentru încrederea acordată în 2004 şi 2008 şi să îi asigur că vor fi alături de ei. Această situaţie politică mă obligă să îmi asum responsabilităţi naţionale", s-a adresat Boc oamenilor care l-au votat de două ori ca primar. Astfel, pentru ocuparea funcţiei vacante de edil al Clujului, autorităţile vor trebui să organizeze alegeri anticipate. Partenerul de coaliţie al noului premier desemnat, Mircea Geoană, a declarat că la ora 16:00 liderii PSD şi cei ai PDL se vor întâlni să discute consecineţele acestei schimbări la nivelul conducerii Guvernului. "Există semne de întrebare cu privire la decizia lui Stolojan. Însă înţelegerea noastră se bazează pe respect şi seriozitate", a precizat acesta. CITIŢI ŞI: De data asta, Băsescu plânge pe bune CARTE DE VIZITĂ EMIL BOC

Date biografice: Data şi locul naşterii: 06.09.1966, Răchitele, jud. Cluj Starea civilă: căsătorit, doi copii

Studii: 1991 - Facultatea de Istorie şi Filosofie 1995 - Facultatea de Drept

Stagii de pregătire şi burse în străinătate:

> ianuarie 1992 - iulie 1992 - bursa la Universitatea din Nottingham, Anglia, în domeniul ştiinţelor socio-psihologice; > februarie 1994 - iunie 1994 - visiting scholar la Universitatea din Pittsburgh, S.U.A. (ştiinţe politice) > ianuarie - aprilie 1996 - visiting scholar la University of Virginia, Charlottesville, S.U.A. (ştiinţe politice şi administraţie publică); > februarie - martie 1997 - bursa Tempus la Universite Libre de Bruxelles > februarie - martie 1998 - visiting scholar la Michigan State University, East Lancing, în cadrul Programului "Michigan Political Leadership "/ "Transylvania Political Leadership Program"; > aprilie - mai 1999 bursa Tempus la Universite Libre de Bruxelles.

Activitate politică: 2000 - a devenit preşedinte al Biroului Permanent Judeţean al PD Cluj, iar la alegerile parlamentare din noiembrie 2000, a fost ales deputat din partea PD 2001 - a fost ales vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor. Peste trei ani a devenit preşedinte executiv al PD şi liderul grupului PD din Camera Deputaţilor. 2004 - după o confruntare cu Ioan Rus, a câştigat primăria Clujului şi a renunţat la postul de deputat. 2005 -2007 preşedintele executiv al Partidului Democrat 2007 - prezent - preşedintele Partidului Democrat-Liberal 2008 - a fost reales în funcţia de primar al Clujului, cu peste 76% dintre voturi.

Activitate profesională > profesor, Şcoala Normală "Gheorghe Lazăr" Cluj-Napoca (1991 - 1993) > preparator, catedra de Istorie contemporană şi ştiinţe politice > asistent - facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative (1994-1997) > Lector (din 1997) Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică/Facultatea de Drept Universitatea "Babeş-Bolyai", Cluj-Napoca > Membru al LADO Cluj din 1998 > Avocat - Baroul Cluj începând din 1996

Limbi străine: engleză şi franceză

STOLOJAN A RENUNŢAT LA FUNCŢIA DE PREMIER Theodor Stolojan a anunţat că a depus la preşedinte mandatul de premier. "Cei doi preşedinţi care au semnat Parteneriatul pentru România vor să îşi asume cele mai importante funcţii în stat, respectiv de premier şi de preşedinte al Senatului", a argumentat Stolojan, vizibil afectat, retragerea sa. Potrivit negocierilor dintre PDL şi PSD funcţia de şef al Senatului i-ar reveni liderului social-democrat Mircea Geoană. În logica spuselor lui Stolojan, funcţia de premier ar urma să îi revină lui Emil Boc. "Am avut în vedere un om capabil să gestioneze criza economică şi un om cu suficientă autoritate pentru a asigura buna desfăşurare a instituţiilor statului", a subliniat şeful statului, miercurea trecută când l-a prezentat pe Theodor Stolojan ca viitor premier. Acum însă, premierul proaspăt demisionar declară că vrea să dea o şansă noii generaţii de politicieni, cu referire la sfaturile pe care le-a oferit Traian Băsescu în weekend democrat-liberalilor. REACŢII În drum spre prima şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că "intrăm deja în zona ridicolului şi a amuzantului". După numirea lui Emil Boc, ca premier, Tăriceanu a precizat că Stolojan nu a avut de la început sprijinul partidului. "El a avut un rol minor zilele acestea când ar fi trebuit să armonizeze opiniile celor două partide care lucrează la majoritate. Îmi doresc ca această alegere (a lui Emil Boc - n.r.) să fie mai fericită. Am îndoile, însă, în ceea ce priveşte soliditatea coaliţiei", a concluzionat Tăriceanu. Liberalul Ludovic Orban a comentat că Theodor Stolojan a fost o "nominalizare neserioasă din partea preşedintelui". Acesta a subliniat însă că nu crede că se va schimba ceva în structura viitoarei puteri. "Aşteptăm să vedem cine îşi mai pune gâtul sub secure. Îmi pare rău că tandemul râsu'-plânsu' nu va colora scena politică", a afirmat, ironic, Orban. Marko Bela a apreciat că renunţarea lui Theodor Stolojan dovedeşte că "în coaliţie apar probleme destul de serioase". Adrian Năstase: "Omul este bolnav"

Fostul premier a comentat gestul lui Stolojan, spunând că "nu ştie de ce Traian Băsescu l-a pus în această situaţie extrem de dificilă".

Anunt de ultima ora! Ce se intampla cu Catedrala Mantuirii Neamului

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI