Banca Națională a României lansează o nouă monedă. Va fi în ediție limitată

Banca Națională a României lansează o nouă monedă. Va fi în ediție limitată BNR. Sursa foto: Arhiva EVZ

O nouă monedă se va lansa în România. Decizia a fost luată de Banca Națională a României, cu prilejul marcării celor 270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai.

Banca Națională a României (BNR) va lansa o nouă monedă. Inițiativa marchează un moment aniversar, respectiv împlinirea a 270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai. Românii care vor să dețină un astfel de exemplar, trebuie să scoată din buzunar o sumă importantă.

BNR lansează o nouă monedă

BNR va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint. Acesta va fi lansată cu Prilejul împlinirii celor 270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai.  Conform Băncii Naționale a României, tirajul maxim este de 5.000 piese.

BNR, moneda Gheorghe Sincai

Monedă de argint. Sursa foto: Arhiva EVZ

Banii vor fi ambalați în capsule de metacrilat transparent. De asemenea, aceștia vin împreună cu o broșură de prezentare, precum și de un certificat de autenticitate. Ambele vor fi redactate în limbile română, engleză și franceză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât va costa

Moneda va intra în circuitul numismatic, începând de luni, 26 februarie. BNR a stabilit ca banul de argint să aibă tema „270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai”.  De altfel, reversul acestuia redă portretul și numele lui Gheorghe Șincai.

Pe suprafața noii monede sunt precizați și anii între care a trăit Gheorghe Șincai - „1754” și „1816”. Doritorii pot achiziționa banul de argint, trebuie să scoată din buzunar, pentru un singur exemplar, suma de 490 de lei.

BNR

Monedă de argint. Sursa foto: BNR

BNR lansează o monedă din argint

Gheorghe Șincai este un nume de referință în istoria și literatura română. Acesta a fost istoric, filolog, traducător, reprezentând și Școala Ardeleană.  Pentru moneda aniversară, specialiștii BNR au ales o imagine de epocă din Blaj. Aceasta reprezintă catedrala greco-catolică și o parte din școala de obște.

BNR a precizat că valoarea nominală este de 10 lei, însă prețul de vânzare pentru monedă ajunge la 490,00 lei.  Potrivit site-ului Băncii Naționale a României, lansarea acestora în circuitul numismatice  se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României. Anul trecut, pentru a marca 100 de ani de la nașterea regizorului Liviu Ciulei, BNR a lansat o monedă care costa 560 de lei.