Măsuri drastice la biserici în Săptămâna Patimilor. Preoții, instruți de pompieri cum să îi salveze pe enoriași în caz de incendiu Telefonul de la ora 9

Măsuri drastice la biserici în Săptămâna Patimilor. Preoții, instruți de pompieri cum să îi salveze pe enoriași în caz de incendiu Telefonul de la ora 9

În Săptămâna Patimilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) duce o campanie de conștientizare a populației asupra pericolelor la care pot fi expuși preoți, călugări și enoriași, deopotrivă. În perioada premergătoare Sfintelor Paști au fost luate măsuri care au debutat, deja, cu multe controale, în toată țara, la biserici, mănăstiri și obiective turistice și au fost descoperite 185 obiective fără autorizație de securitate la incendiu. Preoții sunt instruiți să ia măsuri de securitate la incendiu iar IGSU a mobilizat peste 4.600 de pompieri pentru Paște și minivacanța de 1 Mai. Despre toate acestea ne-a vorbit maiorul Ovidiu Cătălin Chirică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

EVZ: Care sunt principalele măsuri pe care le iau pompierii in Săptămâna Patimilor?

Ovidiu Cătălin Chirică: În vederea reducerii posibilităților de producere a unor evenimente care să umbrească aceste sărbători, IGSU a dispus unităților subordonate întreprinderea măsurilor menite să asigure un nivel ridicat de protecție la nivelul comunităților. Astfel, au fost realizate o serie de măsuri preventive care să conducă un climat mai sigur, dar și un complex de măsuri operative care să eficientizeze misiunile de protejare a populației. Obiectivele planurilor de măsuri din această perioadă sunt de reducere a numărului de incendii prin înlăturarea deficiențelor pe linia apărării împotriva incendiilor de la biserici sau alte categorii de construcții frecventate de sărbători, dar și de asigurare a unui timp de intervenție scăzut prin suplimentarea numărului de pompieri și de paramedici SMURD. În perioada Paștelui, IGSU funcționează cu efective suplimentate, coordonare operațională 24 de ore din 24, 7 zile din 7, iar la nevoie echipajele pot fi completate cu personal adus la serviciu din turele libere.

EVZ: Ce verificări se fac in această perioadă?

Ne puteți urmări și pe Google News

Ovidiu Cătălin Chirică: În aceste zile au fost efectuate mai multe controale la lăcașuri de cult, mall-uri și centre comerciale, dar și la unități de cazare turistică, având în vedere că în perioada sărbătorilor sunt frecventate de un număr mare de utilizatori. Pe timpul acțiunilor au fost identificate 185 obiective fără autorizație de securitate la incendiu și au fost aplicate 304 amenzi, în valoare de peste un milion lei. Până în acest moment nu au fost identificate nereguli grave care să impună oprirea funcționării la unitățile de cazare.

Pe timpul acțiunilor preventive, au fost instruiți preoții și personalul clerical asupra modalităţilor practice de coordonare a evacuării enoriașilor, dar și asupra utilizării stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul lăcașelor. Acțiunile de verificare vor continua până sâmbătă, iar în Noaptea de Înviere vor fi operaționalizate și dislocate mai multe echipaje de intervenție la bisericile și mănăstirile unde este așteptat un număr mare de persoane. Complementar verificării măsurilor obligatorii de prevenire, pompierii au făcut recunoașteri la aceste tipuri de obiective, pentru identificarea surselor de alimentare cu apă, familiarizarea cu particularitățile clădirilor și prelucrarea personalului angajat asupra utilizării stingătoarelor în cazul unui incendiu.

EVZ: Câți angajați ISU vor fi mobilizați? Care sunt obiectivele principale?

Ovidiu Cătălin Chirică: În acest sfârșit de săptămână prelungit, zilnic, peste 4.600 de pompieri cu aproape 3.000 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină pentru acordarea ajutorului medical de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.  Având în vedere că în această perioadă se înregistrează o creştere a traficului spre litoral, IGSU a dispus măsuri suplimentare de scădere a timpului de răspuns în această zona, prin dislocarea de forțe și mijloace pe Autostrada A2 și pe Autostrada A4. De asemenea, pe Plajele din Mamaia și Vama Veche au fost amplasate echipaje de salvatori militari cu autospeciale de stingere, descarcerare și acordare a primului ajutor calificat. Astfel de echipaje operative vor fi amplasate și în alte zone din țară, în funcție de numărul de participanți la diferite evenimente ori festivaluri. La nivel naţional, răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor peste 700 echipaje SMURD, dintre care 280 echipaje încadrate de pompieri paramedici, 39 unităţi de terapie intensivă mobilă (8 specializate în tratament nou născuți), 44 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, 15 motociclete de prim ajutor și 325 autospeciale pentru descarcerare și alte urgențe.

EVZ: Care locuri publice și lăcașe de cult sunt vizate în mod special?

Ovidiu Cătălin Chirică: Aproape toate bisericile în care se desfășoară slujbe de Paște au fost sau vor fi verificate, în aceste zile, din punct de vedere al securității la incendiu. Din cazuistica anilor trecuți s-a constatat că la evenimentele din Noaptea de Înviere situațiile de urgență au reprezentat cazuri de acordare a asistenței medicale de urgență. La slujbele din anul 2018, 56 persoane au fost asistate medical la fața locului de către pompierii care au încadrat echipajele de prim-ajutor SMURD, iar 33 dintre acestea au fost transportate la unitățile spitalicești, pentru investigații suplimentare. Respectarea de către cetățeni a măsurilor de apărare împotriva incendiilor a făcut ca sfânta sărbătoare să se desfășoare fără evenimente care să le pună viața și bunurile în pericol. Ne dorim ca și în acest an să parcurgem cu bine aceste zile, fără a înregistra evenimente majore pe linia situațiilor de urgență.

EVZ: Ce trebuie sa știe românul, de la preot, călugăr și simplu enoriaș că să evite un incendiu?

Ovidiu Cătălin Chirică: IGSU a realizat deja o corespondență cu Patriarhia Română, prin care s-a solicitat sprijinul în diseminarea către toate obiectivele de cult a măsurilor minimale de prevenire a incendiilor. Premergător slujbelor din această perioadă, preoții se vor asigura că sunt respectate principalele reguli organizatorice, și anume:

 • Evitarea desfăşurării slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de renovare ori construcție;
 • Interzicerea desfăşurării slujbelor în obiective care au amplasate schele la interior sau la exterior.
 • În situaţia în care slujbele se organizează în interior, este importantă menţinerea uşilor de pe căile evacuare în poziţie deschisă, îndepărtarea covoarelor şi a mobilierului care poate îngreuna evacuarea şi limitarea accesului credincioşilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcaşul de cult.
 •  Efectuarea unor verificări riguroase după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de iniţiere a unui incendiu.

Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor din Noaptea de Înviere, recomandăm atât preoților, dar mai ales enoriașilor să urmeze câteva reguli simple, însă foarte importante:

 • manifestarea prudenței cu lumânările şi candelele aprinse, atât în timpul derulării slujbelor religioase, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau părului;
 • evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;
 • în locuință, amplasarea lumânărilor și candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanță de perdele, lemn sau electrocasnice;
 • menținerea liberă a căilor de evacuare din biserică și interzicerea accesului în interior, dacă a fost depășită capacitatea construcției;
 • parcarea mașinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.

În cazul  producerii unui eventual incendiu în lăcaşul de cult:

 •  În primul rând se evacuează toţi enoriaşii din biserică, prin grija şi sub coordonarea preoţilor, utilizând echilibrat toate căile de evacuare existente, inclusiv cele din altar, acolo unde acestea există.
 • O atenţie deosebită fiind acordată persoanelor în vârstă ori cu un grad de mobilitate redus.
 • Concomitent cu evacuarea persoanelor, se asigură prima intervenţie pentru stingerea incendiului prin utilizarea stingătoarelor de incendiu.
 • De îndată trebuie alertate și serviciile de urgenţă la numărul unic pentru apeluri de urgență - 112.