„Vă spun ca de la ortodox la ortodox: nu e bine să vă faceți temă de campanie din religia unui posibil contracandidat”, a declarat Predoiu, la finalul unei săptămâni în care premierul a speculat faptul că potențialul său contracandidat, Klaus Iohannis, este neamț și luteran.

Predoiu i-a cerut lui Ponta să renunţe la introducerea pe agenda publică a unor teme periculoase, ce pot aduce atingere păcii sociale din ţară. „Gândiți-vă la România Ortodoxă ca la o Coroană de Aur și la minoritățile noastre etnice sau religioase ca la nestematele rare care o împodobesc! Nu dați cu ciocanul ignoranței și al urii în aceste nestemate, nu știrbiți Coroana, doar pentru că nu înțelegeți sensul întregului!”, îi scrie Predoiu lui Ponta.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova, i-a răspuns, calificând drept minciună afirmația că președintele PSD ar fi lansat un atac la adresa confesiunii și etniei lui Iohannis. „Văd însă că începeţi să aveţi o problemă şi cu ideea de a fi ortodox (…) Dacă sunteți ortodox așa cum pretindeți, nu puteți să ignorați ceea ce colegul dumneavoastră de convingeri politice, Daniel Funeriu, a exprimat cu privire la creştin ortodocşii din România şi la Biserica Ortodoxă Română”, a afirmat Șova, cerând Alianței Creștin- Liberale (PNL-PDL) să reacționeze la declarațiile fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu, (PMP).

Funeriu a scris pe Facebook că „Biserica Ortodoxă este, în parte, infiltrată cu oameni în soldă sovietoidă, care se află majoritar în Moldova și Oltenia. Asta este cheia introducerii ortodoxiei ca temă de campanie de către Ponta”. „Nu atac Biserica Ortodoxă (căreia îi aparțin) ci dimpotrivă: o apăr de indecența politicienilor fără Dumnezeu”, i-a replicat el ulterior lui Șova, continuând: „Introducerea temei „eu sunt mai ortodox decât tine” este un gest al celor fără Dumnezeu”.