CUM A AJUNS ROMÂNIA după şase luni de USL

CUM A AJUNS ROMÂNIA după şase luni de USL

Lista de măsuri care descurajează economia a crescut simţitor în şase luni de mandat ale actualului Executiv

Instabilitatea politică alimentată de USL a fost, de departe, greşeala de guvernare cu cel mai mare impact asupra economiei, în ultimele şase luni, este de părere economistul Aurelian Dochia. Recent, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Mark Gitenstein, spunea că mulţi investitori americani au renunţat la ideea de a investi în România din cauza climatului politic. "Lupta politică din vară a creat o stare de incertitudine care a pus mulţi investitori pe gânduri. Dacă au avut planuri de a investi pe termen lung, atunci le-au pus în aşteptare", a spus Dochia pentru EVZ.

  • Traian Băsescu cheamă tot guvernul mâine la Cotroceni. Ponta anunţă că se duce singur

Mai grav este că au existat decizii ale guvernului care au afectat şi investiţiile ce erau în grafic: cele de la autostrăzi şi metrou. Returnarea CASS pentru pensionari, creşterea indemnizaţiei pentru mame nu aveau cum să rămână fără urmări în cadrul rectificării bugetare. Noroc cu FMI Puţinele măsuri fiscale luate de guvern pentru a ajuta mediul de afaceri au fost cu impact redus. Un exemplu este plata TVA la încasarea facturii. Un impact serios, şi nu neapărat benefic, îl putea avea introducerea altor măsuri anunţate de Guvern, precum reducerea TVA pentru alimente de bază sau introducerea unei cote progresive cu nivel maxim de 16%. La acest capitol un rol extrem de important l-a avut FMI. "Guvernul a fost şi va fi ţinut în frâu de FMI când se pune problema de măsuri riscante", a spus Dochia.

  • A VENIT FMI. E de rău! Guvernul nu şi-a făcut lecţiile

De altfel, Fondul este un partener care ne-ar putea însoţi mult timp de acum încolo, deoarece se vorbeşte despre un nou acord. Alte măsuri benefice economiei au fost întârziate: reforma sistemului de sănătate şi a companiilor de stat. O bilă albă poate fi considerată introducerea Hidroelectrica în insolvenţă, ceea ce a permis încheierea contractelor cu "băieţii deştepţi". Rămâne însă de văzut cum va ieşi compania din acest proces.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • PREVIZIUNE SUMBRĂ : Criza mai durează cel puţin cinci ani

Indicatori macro Unul din punctele forte ale Guvernului, în ultimele şase luni, este respectarea ţintei de deficit bugetar. Dochia este de părere că este posibil să atingem ţinta de 2,2% în acest an, poate cu o mică abatere, de 0,1 - 0,2 puncte. Şi datoria externă a scăzut, însă nu datorită vreunui efort extraordinar, ci pentru că am început rambursarea unor datorii. "E drept, inflaţia a ieşit din schemă, dar şi ca urmare a anului secetos", ceea ce arată că nu toţi indicatorii economici importanţi sunt în grafic. De vină pentru inflaţie nu este însă numai anul agricol, ci şi deprecierea leului, a dus la scumpirea mărfurilor de import, şi care a fost cauzată aceleaşi disensiuni politice, în special de suspendarea din vară a preşedintelui ţării. CLICK PE IMAGINE PENTRU A MĂRI CITIŢI ŞI:

  • Ponta: Guvernul va relua discuţiile cu FMI privind reducerea TVA la alimentele de bază
  • ANTI-REFORMA STATULUI: Silaghi fentează FMI ca să nu pună manager privat la DRUMURI. Află cum
  • 2012, apogeul crizei. Stâlpii economiei părăsesc România