Evenimentul Zilei > Actualitate > Biden nu și-a uitat angajamentul. Mii de corespondenți afgani primesc azil politic
Biden nu și-a uitat angajamentul. Mii de corespondenți afgani primesc azil politic

Biden nu și-a uitat angajamentul. Mii de corespondenți afgani primesc azil politic

Aproape 35.000 de traducători afgani și alți asistenți ai forțelor americane vor fi găzduiți în două baze americane din Kuweit și Qatar împreună cu membrii familiei, în timpul în care cererile lor pentru azil politic sunt procesate.

Soluția Statelor Unite: Kuweit și Qatar

Temporar, le este pregătită cazarea în tabăra As Sayliyah din Qatar și în tabăra Buehring din Kuweit pentru a fi găzduiți timp de 18 luni. Viața a aproximativ 20.000-50.000 de afgani care au lucrat pentru forțele Statelor Unite a fost pusă în pericol din cauza retragerii americanilor din țară după 20 de ani de război.

Având în vedere că talibanii se extind din ce în ce mai mult în teritoriu, au apărut mai mult de 20.000 de cereri pentru viza specială care să-i ajute pe imigranți să se mute în SUA. „Mesajul nostru către femei și bărbați este clar”, a spus președintele Biden luna aceasta. „Există un loc pentru fiecare în Statele Unite. Așa cum au fost lângă cu noi, vom fi și noi alături de ei.”

Mii de pachete care conțin echipamente de sănătate și alimente, au fost trimise către cele două baze din Orientul Mijlociu. Construcția și pregătirea bazelor va costa câteva sute de milioane de dolari.”Realizăm planificarea pentru mai multe scenarii, inclusiv pentru un potențial de zeci de mii de oameni”, a declarat un oficial american pentru The Wall Street Journal. 

Camera Reprezentanților a adoptat un proiect de lege pentru a ridica plafonul vizelor, care să prezinte siguranța că vor fi acoperite toate solicitările afganilor. Proiectul de lege a făcut posibil ca membrii familiei solicitanților decedați să poată să se stabilească în SUA.

Ajutorul american continuă

Tabăra As Sayliyah, care a fost o bază de odihnă și relaxare pentru trupele americane în timpul războiului din Irak, este dotată cu piscine și alte facilități de recreere. Trebuia să fie închisă înainte de a fi aleasă să găzduiască refugiații afgani. Tabăra Buehring a fost construită pentru trupele americane care se îndreptau spre războiul din Irak.

Un grup de aproximativ 2.500 de afgani, alcătuit din 750 de solicitanți, sunt așteptați să ajungă, în curând, la Fort Lee din Virginia. Vor rămâne până la zece zile înainte de a fi relocați permanent în SUA, au spus oficialii.

Evacuările au loc în timp ce Statele Unite au organizat atacuri aeriene pentru a ajuta forțele afgane să combată atacurile talibanilor asupra orașului Kandahar, despre care talibanii au spus că este o încălcare a unui acord încheiat de SUA cu privire la retragerea sa, a spus Times.