Biden e numai o jumătate de președinte! Moștenirea politicilor protecționiste și conservatoare ale lui Trump e bine apărată. Statele Unite rămân o țară în care separația și echilibrul puterilor funcționează. Iar din acest punct de vedere, Biden va avea de înfruntat puternica opoziție a Curții Supreme.

Biden e numai o jumătate de președinte!

Acestea sunt frucele amare pentru democrați ale victoriei obținute de Donald Trump în ultimele luni de mandat. Atunci, fostul președinte a reușit să mai numească un judecîtor conservator. Judecătoarea Amy Coney Barrett a mărit majoritatea conservatoire la 6 voturi, contra celor 3 pe care pot conta progresiștii.


Fantoma i-a terorizat 12 ani familia. Misterul poltergeistului din Battersea


De ce e atât de important Curtea Supremă? În primul rând pentru că SUA are un sistem inspirat de dreptul anglo-saxon în care hotărârile instanțelor de judecată sunt extrem de importante.

Biden e numai o jumătate de președinte! Curtea Supremă are cuvântul decisiv

Aici nu e vorba numai de lărgirea dreptului de avort, dorită de democrați, ci și de alte probleme. De fapt, n-a durat decât două zile până când Biden și-a dat  seama că opoziția republicană poate să-I facă mari neplăceri.

Pe 22 ianuarie, moratorul de 100 de zile al lui Biden pentru imigranți a fost contestat de procurorul texan Ken Paxton. Acesta e foarte apropiat de pozițiile republican. Mai mult, în cazul imigrației ilegale, se plasează chiar pe pozițiile lui Trump.


SUA, depășită militar de China și Rusia. Biden a depus deja armele?


Cum apelurile ambelor părți pot duce cazul la Curtea Supremă, nu e nicio surpriză faptul că președintele Biden are puține speranțe de victorie.

Prin urmare, judecătorii lui Trump vor avea un cuvânt într-o problemă foarte delicată pentru lumea contemporană, așa cum migrația. Iar în absența unor succese rapide pe acest front – promise în campania electorală- Biden riscă să-și vadă sprijinul în rândul progresiștilor mult diminuat.

Cu alte cuvinte valul progresist adus la Casa Albă de Biden și Kamala Harris riscă să se spargă de bastionul republican de la Curtea Supremă. Mai ales că, nici în problemele discriminării și ale rasismului sistemic,  cuvântul decisiv nu va fi al lui Biden, ci tot al celei mai înalte curți. În ciuda victoriei sale asupra lui Trump, Biden rămâne președinte numai pe jumătate. Viziunea lui Trump va continua să marcheze politica americană mulți ani de acum încolo, scrie ziarul italian Il Giornale.

Putin „dă” Palatul pentru Rusia. Manevra disperată a Kreminului