Evenimentul Zilei > International > Biden anunţă atitudinea faţă de China. Nu va fi conflict, ci o „competiţie extremă”
Biden anunţă atitudinea faţă de China. Nu va fi conflict, ci o „competiţie extremă”

Biden anunţă atitudinea faţă de China. Nu va fi conflict, ci o „competiţie extremă”

LA LIBRE BELGIQUE. Joe Bien a avertizat că rivalitatea dintre Statele Unte şi China vor lua forma unei "competiţii extreme", dând în acelaşi timp asigurări că ar vrea să evite un "conflict" între primele două puteri mondiale, într-un interviu difuzat duminică.

Preşedintele american a explicat că nu a vorbit încă cu omologul său chinez, Xi Jinping, dar a precizat că nu avea „niciun motiv să-l sune”.

„E foarte dur, şi nu spun asta ca o critică, este doar realitatea, nu are nici o picătură de democraţie în el”, a adăugat Joe Biden, potrivit extraselor făcute publice de canalul CBS din acest interviu care va fi difuzat integral ulterior.

China este considerată unanim la Washington adversarul strategic numărul unu al Statelor Unite şi principala provocare pe scena internaţională.

Totuşi, noul preşedinte american a fost foarte vag în legătură cu acest dosar în primul lui discurs de politică externă rostit joi. El a promis că va fi „atent la creşterea autoritarismului, în special la ambiţiile tot mai mari ale Chinei”. Şi s-a angajat, fără a spune cum, să „împiedice abuzurile economice ale Chinei”, „acţiunile sale agresive” şi să apere drepturile omului, cooperând în acelaşi timp cu Beijingul „atunci când este în interesul Americii”.

Biden anunţă atitudinea faţă de China

Presat de CBS să spună ceva mai mult despre intenţiile sale, Joe Biden a afirmat că vrea „să se concentreze pe regulile internaţionale”. „Nu voi administra ca Trump”, a insistat el. „Nu trebuie să avem un conflict. Dar va fi o competiţie extremă”, a adăugat el, subliniind că îl cunoaşte „destul de bine” pe Xi Jinping pentru că a avut, în calitate de vicepreşedinte al lui Barack Obama între 2009 şi 2017, „24-25 de ore de discuţii private cu el”.

Confruntarea dintre cele două ţări a căpătat aspect de nou război rece sub preşedinţia lui Donald Trump, în ciuda ambivalenţei acestuia, care şi-a concentrat mai întâi atacurile pe frontul comercial, afişând în acelaşi timp „prietenia” pentru Xi Jinping, înainte de a se alinia la linia dură a seretarului său de stat, Mike Pompeo.

Preşedintele chinez a avertizat, la sfârşitul lui ianuarie, contra unui „nou război rece” care va duce, dupa părerea lui, la un „impas”. (Rador)

https://www.lalibre.be/international/amerique/pas-de-conflit-mais-une-competition-extreme-biden-annonce-la-couleur-face-a-la-chine-60201fd77b50a652f7b8d3de