Berea este o artă? Poate că nu, însă Belgia îi dedică un muzeu

Berea este o artă? Poate că nu, însă Belgia îi dedică un muzeu Bere. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Berea este o artă? Poate că nu, însă Belgia îi dedică un muzeu. O piață uimitoare în inima uneia dintre cele mai subestimate capitale din Europa. O clădire istorică, impunătoare, frumoasă, în interiorul căreia se află un muzeu fără picturi, statui sau desene, ci instalații contemporane, o sală pentru filme imersive, poteci interactive și, pe acoperiș, un bar pentru degustări.

Este cu siguranță un muzeu sui generis care s-a deschis în inima Bruxelles-ului în urmă cu câteva luni, la etajul doi a ceea ce a fost clădirea Bursei, acum complet reamenajată pentru a deservi orașul. Un muzeu dedicat în întregime unui pilon al culturii belgiene: berea. Belgian Beer World, inaugurat la 9 septembrie 2023, când în Belgia încă se discutau proiecte de lege pentru interzicerea oricărui tip de publicitate pentru alcool, este cea mai corectă publicitate imaginabilă.

Berea, venerată în Belgia

Și mai presus de toate este ceva care depășește marketingul și pune în centrul propunerii culturale a unei națiuni un produs enogastronomic. Inovator ca formă, care este modernă. Şi inovator în organizarea sa, întrucât întregul proiect (clădirea Bursei a fost complet renovată, iar în incinta structurii mai există alte muzee și un spațiu de coworking) este finanțat de diferite niveluri de autoritate: orașul Bruxelles, Regiunea Bruxelles Capitală, la nivel federal prin Beliris și Urban, iar la nivel de Uniune Europeană prin fondurile FEDR și RRF NEXT GEN. Dovada, pe scurt, că atunci când vrei să te concentrezi pe enogastronomie ca far cultural, există şi cei care sunt dispuși să asculte.

Unul dintre cele mai interesante puncte ale itinerariului muzeului este sala de cinema: un spaţiu în care te regăsești în interiorul camerei de fermentație în care poți urmări întregul drum de viață al unei beri, de la floarea hameiului, la cea mai mică drojdie, până în momentul când lichidul este turnat în pahar. Pasionații vor găsi deosebit de interesantă și sala dedicată service-ului și paharelor, unde datorită unor aplicații digitale vor putea descoperi care este cel mai potrivit pahar pentru berea pe care au ales-o și modul în care acesta influențează degustarea finală a lichidului.

Ne puteți urmări și pe Google News

O tradiție de multe secole

Firul călăuzitor al poveștii duce la bazele clădirii Bursei, unde se deschid ușile Bruxella 1238, un sit arheologic care poate fi accesat și cu biletul Beer World (biletul pentru situl arheologic nu permite însă şi călătoria înapoi). Aici se află, printre altele, presupusul mormânt al lui Ioan I de Brabant cunoscut sub numele de Gambrinus, legendarul rege al berii. Totul în perimetrul unei vechi congregații franciscane construite în secolul al XIII-lea și care, după bombardamente și diverse tipuri de vicisitudințe istorice, a fost parțial demolată pentru a face loc clădirii care găzduiește astăzi muzeele.

Nu în ultimul rând, călătoria gastronomică se încheie potențial la restaurantul Madame Café aflat la primul etaj, unde personalul atent, bine pregătit și multietnic (vorbitorii de italiană sunt ușor de găsit) oferă cele mai cunoscute preparate din bucătăria belgiană a la carte, revăzute într-o manieră modernă și lejeră. Cu posibilitatea, evident, de a degusta o selecție excelentă de beri și vinuri locale din întreaga lume.

RADOR RADIO ROMÂNIA / repubblica.it