Beneficiarilor de proiecte europene le-a ajuns cuţitul la os

Beneficiarilor de proiecte europene le-a ajuns cuţitul la os

Peste 500 de beneficiari POS DRU s-au adunat astăzi, începând cu ora 10.30, în faţa Ministerului Muncii, după care s-au deplasat în marş până la sediul Guvernului, protestând faţă de întârzierile la plata cererilor de rambursare.

Protestatarii formează o coloană care se întinde pe mai multe sute de metri, între Piaţa Română şi intersecţia Bd. Magheru cu str. Maria Rosetti, oamenii scandând lozinci de tipul: "Vrem respect pentru beneficiarii noştri!", "Transparenţă, nu incompetenţă!" sau "Plătiţi-vă datoria şi refacem România!".

Potrivit Flaviei Preda, coordonator al Coaliţiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale, cei peste 500 de protestatari vor ajunge în jurul orei 12.00 în Piaţa Victoriei, unde se va staţiona numai un sfert de oră. Ulterior, o delegaţie formată din 20 de membri se va deplasa către sediul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, de pe strada Scărlătescu nr. 17-19. Acţiunea de protest se va încheia în jurul orei 12.50. Oficial sunt bani, neoficial e sărăcie lucie Potrivit organizatorilor protestului, acţiuni similare de protest au loc şi în Târgu-Mureş, Iaşi şi Timişoara, oamenii dorind să atragă atenţia opiniei publice locale şi decidenţilor asupra problemelor urgente cu care se confruntă beneficiarii POS DRU şi asupra impactului negativ pe care acestea îl au asupra comunităţilor locale.

În cadrul POS DRU sunt cei mai mulţi beneficiari dintre toate programele operaţionale, valoarea contractată a proiectelor fiind aproape de 100% din fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Totuşi, din cauza corupţiei şi a incompetenţei din instituţiile de stat, UE a suspendat plăţile către România pe termen nedefinit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficial, statul român face în continuare plăţi pe acest program operaţional din bani de la buget, însă în realitate beneficiarii sunt amânaţi, cu sau fără motivaţie, luni de zile din cauza lipsei fondurilor şi a existenţei unor priorităţi mai importante, cum ar pensiile şi salariile bugetarilor.