Câteva baze militare americane din Irak au fost atacate cu rachete. Rachete au vizat baze americane sau întreprinderi în care se află americani, pe întregul teritoriu irakian, în cinci rânduri. Nu este singurul atac de acest fel lansat  în mai puţin de o săptămână, pe fondul unor tensiuni între Washington şi Teheran, cei doi mari aliaţi ai Bagdadului, informează Washington Post.

Acest atac nu a fost revendicat încă, dar și-a exprimat temerea cu privire la faptul că tensiunile dintre Iran şi Statele Unite ar putea să degenereze pe teritoriul irakian.

Potrivit analiștilor, un eventual conflict nu este atât de departe, în condițiile în care majoritatea liderilor politici sau a grupărilor armate se acuză reciproc de loialitate faţă de diverse capitale, printre care Teheranul, Ankara, Riadul şi Washingtonul.

Miercuri, „o rachetă de tip Katiuşa a fost trasă asupra unei companii de foraj irakiană, în sectorul Bourjessiya, în apropiere de Basrah, rănind trei persoane, potrivit unui prim bilanţ”, se arată într-un comunicat al Comandamentului Militar irakian.

Un purtător de cuvânt al Ministerului irakian al Petrolului, Assem Jihad, a declarat că cei trei răniţi sunt toţi irakieni. Bourjessya este un complex în care au sedii diverse companii petroliere, locale şi străine, inclusiv gigantul american Exxon Mobil. Cei 83 de angajaţi expatriaţi ai grupului american s-au întors de mai puţin de trei săptămâni la posturile lor, în instalaţia petrolieră din provincia Basrah, situată la frontiera cu Iranul.

Aceștia s-au retras la jumătatea lui mai, după ce Washingtonul şi-a rechemat unii diplomați de la Ambasada Statelor Unite la Bagdad şi de la Consulatul de la Erbil (nord). Bourjessiya se află la câţiva kilometri de puţuri şi alte instalaţii petroliere, iar incidentul „nu a avut vreun impact asupra producţiei”, a dat asigurări Assem Jihad.

Cu doar câteva ore mai înainte, Comandamentul Militar anunţa că o „rachetă (de tip) Katiuşa a fost îndreptată asupra Comandamentului Operaţiunilor din provincia Ninive”, la Mosul, în nord-vestul ţării, unde sunt desfăşurate trupe americane.

Luni seara, Comandamentul Militar irakian a anunţat că „trei rachete Katiuşa au fost lansate asupra bazei militare de la Taji”, acolo unde se află trupe străine, în principal americane, dar şi irakiene.