Bătaie de joc pe banii românilor. Salarii exorbitante la o companie de stat în derivă

Bătaie de joc pe banii românilor. Salarii exorbitante la o companie de stat în derivăBani. Sursa foto: Pixabay

Societatea Complexului Energetic Oltenia (CE Oltenia) este acuzată de menagement defectuos, care menține privilegii salariale și beneficii exorbitante. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a descoperit că directorii companiei încasează sume uriașe, deși cifrele arată o prăbușire dramatică a profitului net.

FACIAS arată că cifra de afaceri a companiei a scăzut de patru ori într-un singur an. Profitul net al CE Oltenia s-a micșorat de la 3,5 miliarde de lei în 2022, la 1 miliard de lei în 2023. În 2024, prăbușirea a fost și mai dramatică, proftul scăzând la doar 285 de milioane de lei, de aproape 12 ori mai puțin decât în ​​2022!

Profitul a scăzut, salariile au crescut

Culmea este că, deși în 2023 profitul net al CE Oltenia a fost de trei ori mai mic, bugetul pentru cheltuieli salariale a crescut cu 130 de milioane de lei.

Iar conducerea CE Oltenia beneficiază, în continuare, de salarii și avantaje financiare uriașe.

Spre exemplu, în anul 2023, membrii Directoratului CE Oltenia încasau lunar aproximativ 30.000 de lei. Directorii din conducerea aveau salarii de 14.600 - 20.500 de lei pe lună, în timp ce liderii de sindicat angajați ca inspectori sociali au avut salarii nete cuprinse între 9.000 și 10.500 de lei.

Cariera Pinoasa Județul Gorj

Cariera Pinoasa Județul Gorj. Sursa foto: Wikimedia

Răspunsul CE Oltenia

Iulius-Dan Plavet, președinte directorat CE Oltenia, a răspuns acuzațiilor, menționând că, în decembrie 2024, cel mai mare salariu brut din companie a fost de 28.219 lei pe lună, iar salariul mediu brut a fost de 13.195 lei.

Compania a mai comunicat că "pentru 2025, cuantumul remunerațiilor brute ce urmează a fi acordate membrilor conducerea societăților va depinde de îndeplinirea cumulării condițiilor prevăzute la art. XXXVII din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscale-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.”

Consumatorii, în pericol

FACIAS consideră că, dacă societatea va aplica în 2025 aceeași politică salarială care menține salariile de lux chiar în contextul prăbușirii dramatice a companiei din punct de vedere financiar, compania ar putea intra în incapacitate de plată și nu ca mai putea livrarea energie pentru consumatori.