Invitat la Realitatea TV, președintele de onoare al PMP, Traian Băsescu, a declarat că eroarea făcută de militarii americani și români de la Fetești nu va afecta imaginea României. De asemenea, aceasta s-a declarat convins că Ministerul Apărării îi va despăgubi pe oamenii afectați.

„Este o aplicație. Nu este nimic rău pentru imaginea României. Explicația ministrului e o copilărie a unui om care nu a făcut armate. Este un exercițiu. Cu certitudine nu a fost planificat să se desfășoare într-o fermă agricolă. Sunt printre cele mai bune tancuri din lume. Au oprit exercițiul când au doborât dușmanul. Discutăm despre o aplicație cu 13.000 de oameni și sute de mijloace de luptă blindate. Există un acord în interiorul NATO și se stabilește cine, ce și cum plătește. Comanda este, cu certitudine, a lor. Exercițiul a fost condus de ofițeri americani împreună cu cei de altă naționalitate. Cu siguranță armate va plăti despăgubiri.”, a declarat Traian Băsescu.

Mai mulţi locuitori din zona localităţii Feteşti, judeţul Ialomiţa, au rămas surprinși de ce au putut vedea. Militarii care iau parte la un exerciţiu NATO de amploare au intrat cu tancurile în culturile lor agricole. Au fost afectate culturile de grâu, floarea soarelui şi porumb. Oamenii au spus că au încercat să discute cu soldaţii aflaţi în vehiculele militare, dar că aceştia i-au ignorat şi au continuat înaintarea prin culturi. Proprietarul terenului a reclamat incidentul Poliţiei. Oamenii legii au apărut după o vreme şi le-au spus localnicilor că este vorba despre un exerciţiu NATO, iar militarii au greşit coordonatele, intrând pe terenul privat şi că nu este nimic de făcut.

„Joi, 20 iunie, în jurul orei 14, în zona Insulei Ialomiței, pe timpul desfășurării unor activități de instruire din cadrul Exercițiului Multinațional Saber Guardian 19, militari ai Armatei SUA, care se deplasau în condiții meteo nefavorabile, au traversat, din eroare, cu tehnica de luptă blindată din dotare o zonă agricolă, rezultând distrugerea unor culturi. Zona în cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autoritățile locale și cu agenții economici care au în proprietate terenuri în zonă.

O comisie formată din reprezentanți ai M.Ap.N și armatei SUA cercetează împrejurările în care s-a produs incidentul.

În jurul orei 18.30, s-a desfășurat la primăria localității Stelnica o întâlnire a reprezentanților comisiei cu cei ai primăriei Stelnica și proprietarilor terenului, pentru evaluarea pagubelor, stabilirea valorilor despăgubirilor și a modului de acordare a acestora, în conformitate cu legislația națională și acordurile bilaterale în vigoare.”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării Naționale.