"Este în interesul României ca Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord să rămână în Uniunea Europeană, iar la Consiliul European de mâine (marţi – n.r.), poziţia noastră trebuie să fie una a echilibrului, prin care se mai dă o şansă Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord să rămână în Uniune. Uniunea Europeană are obligaţia să-i dea o şansă lui David Cameron să repare ce a stricat, în cele trei luni de răgaz pe care le-a cerut", a scris Traian Băsescu pe Facebook. 

Preşedintele PMP mai scrie că liderii europeni, pe care-i numeşte "'ţâfnoşii' de la Bruxelles", se fac "a nu înţelege că a forţa Brexitul este, în primul rând, o încălcare a TUE". 

"Ei cred însă că aşa dau un semnal puternic şi altor posibili rebeli. Ce eroare de analiză… Numai Parlamentul şi Guvernul de la Londra vor stabili când şi dacă vor activa articolul 50. Plecarea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord este în egală măsură o pierdere şi pentru cei aproape 450 milioane de cetăţeni care ar rămâne în UE, nu numai pentru cei 68 milioane de britanici care ar părăsi UE", a mai susținut Băsescu. 

Preşedintele PMP adaugă, în completare, o serie de întrebări legate de punerea în operă a Brexitului. 

"1. Numai Parlamentul şi Guvernul de la Londra vor stabili când şi dacă vor activa articolul 50.
2. Plecarea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord este în egală măsura o pierdere şi pentru cei aproape 450 milioane de cetățeni care ar rămâne în UE, nu numai pentru cei 68 milioane de britanici care ar părăsi UE.
3. Cu ce vor substitui "Țâfnoșii" capacitățile militare, resursele financiare ale City-ului Londonez, tradiţiile democratice, cercetarea, educația, cultura, limba vorbită, pe care britanicii le oferă ca şi contribuție la Uniunea Europeană? Vă imaginaţi o Uniune Europeană în care limba principală este limba germană şi nu limba engleză?
4. Cu ce drept "Țâfnoșii" refuză să mai dea o șansa celor peste 500 de milioane de europeni să fie împreuna?
5. Cu ce drept "Țâfnoșii" apasă indirect pe pedala creării condițiilor separării Scoției şi Irlandei de Nord de Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord ? Cui convine slăbirea Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord?". 

Preşedintele PMP afirmă, în aceeaşi postare pe Facebook, că "David Cameron a greşit fatal convocând un referendum pe care nu a putut să-l câştige", însă, "pe Continent, politicieni fără viziune, mânaţi de un egoism prostesc şi de un orgoliu specific mediocrităţii, cer la unison 'Brexit acum', fără întârziere, fără menajamente, fără concesii". 

"De fapt, incapabili să realizeze efectele părăsirii UE de către Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, îşi satisfac doar bucuria că în jurul mesei Consiliului European nu va mai fi un Cameron care să strige la fiecare summit 'prea multă birocraţie la Bruxelles, prea multe reguli care ne blochează, prea mulţi funcţionari, prea mari cheltuielile Comisiei Europene, prea puţină democraţie în adoptarea deciziilor, Uniunea trebuie reformată şi simplificată, trebuie adoptate măsuri severe împotriva Federaţiei Ruse', strigăte la care adesea i-am fost sau mi-a fost partener", susţine Băsescu. 

 "Uniunea Europeană are obligația să-i dea o șansă lui David Cameron să repare ce a stricat, în cele trei luni de răgaz pe care le-a cerut.Oare n-ar fi mai bine ca Francois Hollande, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker şi Martin Schulz să plece în vacanţă împreună cu toţi funcţionarii germani de la Bruxelles? S-ar putea ca, la întoarcerea din concediu, să găsească o Europă mai bună, care nu-şi pune ca emblemă 'Ţâfna Prostului'".