Invitat la Realitatea TV, președintele de onoare al PMP, a declarat că președintele Klaus Iohannis are șanse reale de a obține funcția de lider al Consiliului European. De asemenea, acesta a menționat și ce funcții ar putea deține România în noua legislatură europeană.

„Președintele Iohannis are șansa că-și termină mandatul exact când se face schimbarea de gardă la UE. Categoric are șanse reale. Practic, PPE a luat decizia să renunțe la orice funcție, cu excepția la cea de președinte al Comisiei Europene. Din punct de vedere al valorii acestei funcții, este mult inferioară unui șef de stat. Nu cred că Iohannis ar putea prefera această funcție. Este una decorativă, fără influență politică. E clar că Weber este favorit. Ce vrea acum Macron mi se pare incorect pentru că s-au desfășurat alegerile pe un anumit principiu. Acum PPE nu mai este la fel de puternic ca în legislatura trecută. Mai au nevoie de un aliat și nu poate fi altcineva decât Renew Europe.

Delegația României în PPE este a treia ca mărime, iar asta ne dădea dreptul la o funcție de vicepreședinte al Parlamentului European. Noi am renunțat să candidăm la o funcție de vicepreședinte. Preferăm să fim mai bine reprezentați în Comisie decât într-o funcție cu reprezentare minimă. Mi-a părut bine că am mers pe o linie pragmatică. Ungurii sunt a patra delegație în PPE și totuși vor trage înaintea noastră. Vor opta înaintea noastră la comisii. Ei nu au vrut să aibă vicepreședinte nici măcar la PPE.”, a declarat Traian Băsescu.

Financial Times a susținut că președintele Klaus Iohannis se numără printre favoriții în cursa pentru funcția de președinte al Consiliului European, alături de premierii liberali din Belgia și Luxemburg, Charles Michel și Xavier Bettel, sau pemierul socialist din Portugalia, Antonio Costa. Potrivit unor surse politice, Klaus Iohannis nu este interesat să conducă acest organism al UE. Anul trecut, când s-a mai vehiculat această ipoteză, spunea că „se simte confortabil în postura de președinte al României”. Politicieni din anturajul președintelui spun că Iohannis este foarte sigur că va câștiga al doilea mandat și nu renunță.