Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ce știe Traian Băsescu despre scandalul AstraZeneca? „Acest vaccin trebuie distrus propagandistic”
Ce știe Traian Băsescu despre scandalul AstraZeneca? „Acest vaccin trebuie distrus propagandistic”

Ce știe Traian Băsescu despre scandalul AstraZeneca? „Acest vaccin trebuie distrus propagandistic”

Fostul președinte consideră că s-au făcut mai multe greșeli în ceea ce privește vaccinul AstraZeneca, care a devenit ținta unor manevre politice de culise.

În spatele acestui scandal ar putea sta alte motive, printre care şi decizii politice, a avertizat Traian Băsescu.

Testarea insuficientă a serului AstraZeneca a atras implicarea oamenilor politici

„Cu vaccinul AstraZeneca e o problemă la nivelul Europei. Multe ţări au renunţat la restricții pe AstraZeneca, iar altele încearcă prin decizii politice să spună cine se vaccinează. Să ne aducem aminte că atunci când a fost lansat vaccinul, nu era recomandat celor peste 65 de ani. Acum, aceștia se vaccinează, dar nu se mai vaccinează cei între 20 şi 30 de ani. Deci lumea bâjbâie, sunt decizii politice şi nu științifice. De ce? Pentru că modul în care au fost realizate aceste vaccinuri nu a permis testarea lor 4-5 ani, pentru a se descoperi totul despre ele.

Şi atunci s-au băgat oamenii politici, şi în Franţa, şi în Danemarca, şi peste tot. Unii au spus că dacă au avut două incidente la oameni cu vârsta între 20 şi 30 de ani, sau doi de 18 ani, atunci nu se va mai vaccinează între 16 şi 30 de ani. Sunt decizii politice, care nu au nimic comun cu știința”, a declarat Băsescu la România TV.

Băsescu: Acest vaccin trebuie distrus propagandistic, pentru că se vinde prea ieftin

În plus, fostul președinte este de părere că și prețul vaccinurilor ar putea avea un rol cheie în jocurile politice care se fac în jurul vaccinului produs de Universitatea Oxford.

„Eu v-aş arăta următorul lucru. Fără să fiu un suporter al vaccinului AstraZeneca, el este un vaccin finanţat de UE. A plătit UE, deci şi românii, 600 de milioane pentru cercetare la Universitatea Oxford pentru acest vaccin. Două lucruri sunt foarte importante: costă 1,87 euro și asta nu e poveste, am fost la dezbaterea în care au spus că pun la dispoziție licența de producere a vaccinului tuturor țărilor care au linie de producție vaccin Oxford AstraZeneca.  Deci, AstraZeneca costă 1,87 euro. Doar mă întreb, nu o fi o bătălie împotriva acestui vaccin care este destinat să ajungă gratis în orice țară din lume care îl poate produce, inclusiv România? Dacă ne punem la punct linia de producție de la Cantacuzino, am putea produce AstraZeneca aici.

Până la sfârșitul săptămânii trecute, în Europa şi în mod deosebit în Marea Britanie, s-au făcut 30 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Au fost 222 de cazuri de tromboze. La 30 de milioane de doze de vaccin. Ştiţi cât înseamnă? 0,00074. Deci incidența în raport cu numărul de vaccinuri este foarte scăzută. Dar mă tem că acest vaccin trebuie distrus propagandistic, pentru că se vinde prea ieftin, iar industria Pharma nu este lipsită de jocuri de acest tip. Aflăm că medicamentele tradiționale nu mai sunt bune, noile medicamente de 5 ori mai scumpe sunt bune, şi aşa mai departe.

Nu pot să spun că am probe, dar nici nu pot să nu mă uit pe cifre. Scrii la zerouri de obosești după virgulă la rata de incidență. Iar prețul este foarte mic. La cetățean, după costurile cu transportul, ajunge cu 3,5 euro. Tot foarte mic. Acesta era un vaccin destinat lumii. Pentru că a fost finanțată cercetarea de UE”, a mai arătat fostul președinte.

Sursa: Antena 3

Citește și Avertisment la vaccinul AstraZeneca. Semnele trombozei anunțate de Agenția Europeană a medicamentului