Băsescu, câştig de cauză în dosarul "Ţigancă împuţită"

Băsescu, câştig de cauză în dosarul "Ţigancă împuţită"

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis, în această după-amiază, recursul şefului statului în dosarul în care era acuzat de discriminare faţă de o jurnalistă a Antenei 3. De asemenea, magistraţii au mai dispus ca din decizia dată de CNCD să se elimine punctul patru şi parţial punctul trei, dar să se menţină faptul că expresia "ţigancă împuţită" este discriminatorie. Aceasta este o decizia definitivă în acest caz. “E o decizie reparatorie în acord cu principiile legale relevanteŢ, ne-a declarat Florentin Ţuca, Managing Partner la Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi apărătorul lui Traian Băsescu.

"O decizie care confirmă faptul că preşedintele are, şi dumnealui, nu doar obligaţii, ci şi drepturi care trebuie ocrotite şi respectate. E o decizie care ne bucură pentru că am crezut în această cauză şi am pregătit-o foarte temeinic”, a adăugat acesta.

La 19 decembrie 2007, Curtea de Apel a dat câştig de cauză Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, în procesul în care Traian Băsescu a contestat avertismentul primit, după ce a jignit-o pe jurnalista Andreea Pană.

Incidentul s-a petrecut pe 19 mai anul trecut, chiar în ziua referendumului privind demiterea preşedintelui. Episodul a avut loc într-un hypermarket din Capitală şi i-a avut protagonişti pe Traian Băsescu şi ziarista Andreea Pană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şeful statului i-a luat prin forţă, telefonul mobil jurnalistei, care îl filma în timp ce acesta se afla la cumpărături, moment în care el s-a adresat ziaristei cu apelativul "păsărică".

Lucrurile au luat o altă turnură după ce preşedintele i-a smuls telefonul jurnalistei şi a urcat în maşină, unde a continuat discuţia cu soţia sa, Maria Băsescu. În timpul conversaţiei, preşedintele a numit-o pe ziaristă "ţigancă împuţită".

Înregistrarea respectivă a fost ştearsă. Ulterior, aparatul a fost restituit, iar angajaţii postului TV au reuşit să recupereze înregistrarea afirmaţiilor şefului statului, care a fost făcută publică.

Patru zile mai târziu, Consiliului Naţional pentru Combatarea Discriminării i-a dat lui Traian Băsescu avertisment public pentru atitudinea faţă de ziarista Andreea Pană. Preşedintele a contestat însă decizia Consiului la Curtea de Apel. Aici, magistraţii au considerat că publicul are dreptul să fie informat, inclusiv despre viaţa privată a preşedintelui, iar expresia "ţigancă împuţită" este un act de discriminare. Traian Băsescu nu s-a împăcat cu sentinţa Curţii de Apel şi a făcut recurs la Înalta Curte la Casaţie şi Justiţie, care va da astăzi sentinţa definitivă în acest dosar.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 14:53