Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu: „Angajarea răspunderii pe legea bugetului este neconstituțională total”
Băsescu: „Angajarea răspunderii pe legea bugetului este neconstituțională total”

Băsescu: „Angajarea răspunderii pe legea bugetului este neconstituțională total”

Traian Băsescu a declarat luni seară, că asumarea răspunderii pe legea bugetului este neconstituțională .

Critici la adresa premierului Ludovic Orban. Fostul președinte Traian Băsescu a declarat luni seară, la Realitatea TV, că premierul Orban a creat un precedent periculos atunci când și-a angajat răspunderea parlamentară pe legea bugetului. Potrivit lui Traian Băsescu, procedura de asumare este una ”fără dubii” neconstituțională. El a prezentat și opțiunile pe care le avea premierul Ludovic Orban pentru ca să evite ca PSD să depună amendamente la Legea Bugetului.

„M-am întâlnit, aseară, la o televiziune, între două emisiuni, cu Ludovic Orban. I-am spus că va crea un precedent periculos și i-am spus să nu își angajeze răspunderea. Precedentul poate fi oprit de CCR. Angajarea răspunderii pe legea bugetului este neconstituțională total, nu există dubii. Este singură lege despre care Constituția spune că Guvernul o elaborează, iar Parlamentul o aprobă. O asumare înseamnă o aprobare de către Guvern.
Dacă va respinge angajarea răspunderii pe buget, CCR va apăra Constituția. Punea în dezbatere proiectul de buget, dacă ieșea șifonat, președintele îl retrimitea, îl ataca la CCR, dar Constituția nu poți să o încalci. Mai putea să taie la execuția bugetară, dacă i se cereau bani mulți în anumite sectoare.

Unde scrie că Guvernul poate accepta amendamente? Doar Parlamentul poate accepta.Va lăsa urme adânci în funcționarea statului. Pentru ce să te faci de râs că nu respecți Constituția. Ciolacu nu a atacat conținutul, ci procedura. Președintele poate promulga bugetul, până se pronunțe CCR.”, a afirmat Traian Băsescu.