Evenimentul Zilei > Politica > Băsescu îi atrage atenţia lui Ponta: Securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme IT străine | VIDEO
Băsescu îi atrage atenţia lui Ponta: Securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme IT străine | VIDEO

Băsescu îi atrage atenţia lui Ponta: Securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme IT străine | VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat miercuri că a înţeles din memorandumul semnat de Guvern cu firma Huawei de ce premierul Victor Ponta doreşte Serviciul de Telecomunicaţii Speciale în subordinea Executivului, arătând că legea privind atribuţiile STS nu va trece de CCR.

"Am solicitat astăzi (n.r. miercuri) şi am primit memorandumul semnat de ministrul Nica cu firma Huawei din China. Îi mulţumesc că mi l-a trimis imediat ce l-am solicitat. Semnarea memorandumului este aprobată de premierul Victor Ponta.
Din lecturarea memorandumului am înţeles de ce vrea STS la Guvern. Acum s-a dezlegat enigma.
Este clar că angajamentele cu firma chineză l-au obligat pe Victor Ponta să lărgească spectrul de oferte pentru această firmă chineză şi îl notific public că la CCR, indiferent ce vot vor da în Parlament, îmi este greu să cred că la CCR o astfel de lege va trece, ştiind care sunt atribuţiunile legale ale STS", a spus Băsescu, la Palatul Cotroceni.

În opinia sa, premierul Ponta a făcut un "joc murdar" în ceea ce priveşte STS.

"Nu minciuna că trebuia să identifice poziţia avionului căzut în Apuseni, pentru că nu are în atribuţiuni aşa ceva STS, dar acum am înţeles de ce a făcut un joc de acest gen, murdar de altfel, pe seama securităţii naţionale dl Victor Viorel Ponta. (…) Securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme IT străine, indiferent cât de prietene ar fi cu o ţară sau cu alta", a precizat şeful statului.
"Cooperare strategică" cu o firmă acuzată de spionaj
Memorandumul la care a făcut referire şeful statului a fost semnat pe 25 noiembrie 2013, într-o ceremonie la Palatul Victoria, cu ocazia vizitei premierului chinez la Bucureşti.

Deşi anunţase ulterior că textul va fi publicat în Monitorul Oficial, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

Potrivit hotnews.ro, memorandumul semnat de Guvern cu Huawei prevede ca Ministerul Societăţii Informaţionale (MSI) "vine în întâmpinarea Huawei" în vederea participarii la construcţia unor sisteme IT critice, precum Sistemul de informaţii şi comunicaţii naţionale, Reţeaua naţionala de bandă largă şi Sistemul de monitorizare şi supraveghere a traficului. Mai mult, Ministerul si Huawei anunţă o "cooperare strategica", în ciuda controverselor din jurul companiei chineze, acuzată de instituţii oficiale din SUA, Marea Britanie sau Canada de spionaj în favoarea Chinei.

În text se mai arată că "luând în considerare faptul că Huawei are un rol important în economia României, MSI şi Huawei sunt de acord să intre într-o relaţie de cooperare strategică".

Unul dintre scopurile menţionate în document este "consolidarea rolului pozitiv al Huawei în politica economică a guvernului pentru îmbunătăţirea eficienţei economiei româneşti şi a competitivităţii internaţionale a acesteia".

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: