Bașcana din Găgăuzia face scandal și cere ajutor financiar

Bașcana din Găgăuzia face scandal și cere ajutor financiar

Bașcana din Găgăuzia, Eugenia Guțul, o apropiată a fugarului Ilan Șor, încearcă să creeze un scandal internațional, cu acuzații la adresa Chișinăului.

Astfel, bașcana din Găgăuzia, Eugenia Guțul, alături de președintele Adunării Populare (AP) a autonomiei, Dimitri Constantinov, au trimis o scrisoare misiunilor diplomatice ale Rusiei, Turciei, Bulgariei, României, Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene prin care solicită ajutor financiar.

Liderii din Găgăuzia cer bani

Cei doi lideri din Găgăuzia spun că autonomia nu face față „crizei financiare” în care i-a aruncat Parlamentul de la Chișinău, care i-a obligat să restituie impozitele și taxa pe valoarea adăugată (TVA) din bugetul local în cel național, potrivit nokta.

Prietenă și susținută de fugarul Ilan Șor, bașcana Eugenia Guțul acuză Chișinăul că a „pus în pericol existența Găgăuziei” prin adoptarea legii privind rambursarea TVA.

Ne puteți urmări și pe Google News
Găgăuzia

Găgăuzia cere ajutor financiar

Găgăuzia încasa TVA, Chișinăul plătea restituirile

Este vorba despre o lege care corectează o situație neobișnuită. Pentru că înainte de adoptarea modificărilor de către Chișinău, Găgăuzia era singura regiune din Republica Moldova în care încasările din TVA mergeau la bugetul autonomiei, dar restituirea TVA era achitată de Chișinău, după cum a explicat inițiatorul legii, deputatul PAS Radu Marian.

El a mai spus că noua lege pune pe poziții egale companiile din Găgăuzia și cele din afara ei. Așa că legea a fost adoptată în octombrie și a intrat în vigoare de la 1 noiembrie 2023. Dar bașcana din Găgăuzia nu a ținut cont de schimbarea legii, așa că bugetul a fost adoptat fără a se ține cont de modificările aduse Codului Fiscal.

Bașcana a ignorat avertismentele Curții de Conturi

Și asta deși Curtea de Conturi din Găgăuzia a avertizat că schimbarea legii la Chișinău va afecta semnificativ execuția bugetară, adică vor crește cheltuielile, pentru că Găgăuzia nu va mai primi fonduri de la bugetul central pentru a acoperi TVA.

Evghenia Guţul

Eugenia Guţul / Sursă foto: captură video

Dar acum, după ce a ignorat eliminarea tratamentului discriminatoriu, prietena lui Ilan Șor face scandal. Bașcana Eugenia Guțul spune că „legea adoptată are un caracter intenționat, pronunțat antigăgăuz, demonstrează o discriminare flagrantă a unui întreg popor din motive naționale, încalcă drepturile socio-economice de bază ale populației din autonomie și pune în pericol însăși existența autonomiei găgăuze”.

Ea susține că bugetul autonomiei găgăuze ar putea pierde circa 8 milioane de euro pe an. „Ținând cont de formularea vagă a legii adoptate, este dificil de spus ce sumă de venituri proprii va pierde bugetul Găgăuziei, dar putem afirma că bugetul Găgăuziei va pierde anual cel puțin 150 de milioane de lei moldovenești (8 milioane euro), sau cel puțin 45% din suma veniturilor sale proprii”, se mai arată în scrisoarea trimisă reprezentanțelor diplomatice de la Chișinău.