Exclusiv. Ilan Şor, lungul drum către Putin. „Regele” casei, crescut de două mame

Exclusiv. Ilan Şor, lungul drum către Putin. „Regele” casei, crescut de două mame Ilan Șor. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ilan Şor, lungul drum către Putin. Povestea de viaţă a controversatului Ilan Şor poate trezi interesul scenariştilor de film

Toţi ştiu că Ilan Şor este creierul schemei fraude secolului din Republica Moldova, cel care a pus umărul ca să-i trimită după gratii pe fostul premier Vlad Filat şi pe „raiderul nr.1 din CSI”, Veaceslav Platon.

Şi că a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Dar puţini sunt cei care ştiu cum a fost format cel care a distrus imperiul financiar moştenit de la tatăl său şi i-a suflat lui Igor Dodon banii Kremlinului.

Ilan Șor, crescut să fie „rege”

Datele biografice arată că Ilan Şor a devenit de cum s-a născut „regele casei”, fiindu-i insuflat că este mai presus ca alţii şi răsfăţat de surorile mai mari şi două mame.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lui Ilan Şor i s-a insuflat din fragedă copilărie că este o persoană foarte importantă, fiind educat cum să se folosească de oameni influenţi ca să-şi atingă scopul.

Ca în cele din urmă să ajungă un infractor notoriu, inclus în lista neagră de guvernele occidentale. Şi să ajungă trădătorul care luptă să vândă Republica Moldova lui Putin. Doar ca să poată trăi în continuare pe picior mare.

De fapt, Ilan Şor nu a ajuns niciodată un prosper om de afaceri. Aşa cum şi-a dorit tatăl său, Miron Şor, care i-a lăsat o afacere de milioane. În schimb, Ilan Şor este priceput la scheme de delapidare a banilor publici şi a averii statului. Şi mai este cunoscut ca un talentat urzitor de intrigi politice. Dar şi un cult al personalităţii pentru cei care îl urmează. Nu atât pentru idei, cât pentru remunerările generoase pe care le primesc.

Ilan Şor copil la o întâlnire cu preşedintele Lucinschi / sursa foto: Julieta Savițchi

Copilul mult aşteptat al familiei. Rădăcinile

Ilan Şor s-a născut la 6 martie 1987, la Tel Aviv. A fost băiatul multaşteptat al cuplului Maria şi Miron Şor. Aceştia aveau două fiice, Renata şi Nina, iar capul familiei îşi dorea mult şi un fiu. Şi iată că, la 43 de ani, Miron Şor devine tată pentru a treia oară.

La acea vreme, Miron Şor avea o mică afacere în Israel şi se lansase şi în politică. A fondat un partid şi şi-a concentrat activitatea pe a-i ajuta pe evreii din Uniunea Sovietică să emigreze în Israel.

El însăşi a emigrat din Moldova, la începutul anilor 70. Înainte să plece în Israel, Miron Şor a deţinut funcţia de director adjunct al teatrului rus „A.P Cehov” din Chişinău. El îşi avea rădăcinile în Orhei. Oamenii în etate din Orhei îşi mai amintesc de familia Şor, majoritatea fiind medici. Iar unul din ei a fost medic-şef la Spitalul raional.

Despre rădăcinile sale din Orhei a vorbit şi Ilan Şor când a candidat la funcţia de primar.

Ilan Şor cu mama Maşa

Revenirea

Miron şi Maria Şor au revenit la Chişinău cu cei trei copii ai lor în primăvara anului 1990, când Ilan abia împlinise trei ani. Era în toi mişcarea de eliberare naţională, se făceau primii paşi în economia de piaţă, iar în ţară domnea haosul.

Moldovenii erau mai mult preocupaţi cu revenirea la valorile spirituale şi cum să scape de sub ocupaţie rusească. Puţini care erau interesaţi de economie.

Astfel, lui Miron Şor, care avea bani, experienţă în afaceri şi relaţii pe care le păstrase încă de când fusese şef la teatru, nu i-a fost greu să pună pe roate o afacere de milioane.

Debutează cu o paradă de modă franţuzească la Chişinău, lucru nemaipomenit pentru moldovenii ţinuţi ani la rând după cortina de fier. Şi promite să le aducă Europa acasă. Astfel apar magazinele Klassika internațional şi Duty free.

În 1994 Miron Şor deţinea holdingul Şor care importa şi comercializa în Republica Moldova cele mai renumite branduri de vestimentaţie şi parfumerie din Occident.

Ilan Şor cu sora Renata

Ilan Șor, pe sub masa preşedinţilor

Ilan Şor a fost probabil singurul copil din Republica Moldova care „s-a jucat sub masa” şefilor de stat.

Miron Şor a avut relaţii prieteneşti cu toţi şefii de stat, în special cu Petru Lucinschi şi Vladimir Voronin. Afaceristul îl lua pe Ilan cu el la toate întâlnirile şi recepţiile, chiar şi cu preşedinţii. S-au păstrat fotografii cu Şor tatăl şi fiul la întâlniri cu Mircea Snegur şi Petru Lucinschi.

Într-un interviu acordat ziarului «Еврейское местечко» („Orașul evreiesc"), Ilan a povestit cum tatăl său îl lua chiar și la negocierile cu partenerii, la diferite evenimente și acțiuni.

Miron Şor întrerupea deseori discuţiile importante pentru a-l întreba pe Ilan dacă este de acord cu una sau alta.

Micuţul Ilan era văzut deseori în fotoliul din biroul tatălui său, scria ceva se uita pe documente.

Şor tatăl spunea: „Trebuie să-i înțelegem pe copiii noștri, pentru că și ei ne vor înțelege. Eu niciodată nu-i interzic nimic lui Ilan. Însă el niciodată nu va face ceea ce se numește înșelăciune, dezonoare, indiferență față de oameni. Eu sunt sigur de aceasta".

Ilan Şor, Chiril Lucinschi şi naistul Constantin Moscovici

Răsfăţat de două mame

După revenirea în Republica Moldova, Miron Şor a divorţat de Maria, mama celor trei copii ai săi. Afaceristul s-a îndrăgostit de secretara sa, Ilona, cu care s-a şi căsătorit. Femeia s-a dovedit a fi pricepută la afaceri. Astfel, Miron Şor a înregistrat pe numele ei mai multe firme.

Ilona Şor apare în calitate de administratore a întreprinderii Dufremol SRL, care deţine reţeaua de magazine Duty Free Moldova. Tot ea a fost şi administratoarea liceului Logica de pe strada Florilor nr.6 din Chişinău.

Liceul Logica a fost fondat de Miron Şor pe baza fostei şcoli ruse nr.14 din Chişinău, transformând-o într-o instituţie de elită pentru fiul său Ilan. Acum, liceul este unul de stat şi poartă numele regretatului medic Natalia Gheorghiu.

Precizăm că deputata Partidului Şor, Reghina Apostolov, a fost directoare la liceul Logica, iar deputata Maria Albot, a fost colegă de clasă cu Ilan. Deputata Marina Tauber, la fel, a învăţat la liceul Logica.

După decesul tatălui, Ilan Şor menţine legături apropiate cu „mama Ilona”. Aceasta îşi păstrează funcţiile în firmele regretatului soţ şi devine un ajutor de încredere pentru fiul vitreg. Ilona Şor apare şi în diferite fotografii alături de deputatele Apostolov şi Tauber în acţiuni organizate de Partidul Şor.

Ilan Şor la nunta Renatei

„Mama Ilona” a fost supranumită în presa moldovenească „eminența cenușie în fustă”.

„Mama Maşa”, cea care i-a dat viaţă lui Ilan, nu a apărut niciodată în viaţa publică. Nici fiul său nu a vorbit despre ea.

Despre Maria Şor se ştie că i-a supravieţuit fostului soţ şi că locuit în Chişinău. Noi am ruşit să identificăm două fotografii cu Maria Şor. Una este la petrecerea dată de Miron Şor în ziua când Ilan Şor a împlinit 18 ani.

În altă fotografie, „mama Maşa” apare alături de fiicele sale la nunta lui Ilan, în 2011.

Nici surorile mai mari ale lui Ilan Şor, Renata şi Nina, nu figurează în viaţa publică. Cunoaştem doar că sunt căsătorite, iar în perioada de „glorie” a fratelui lor locuiau la Chişinău.

Studiile

Spre deosebire de alţi copii de bani gata, Ilan Şor nu şi-a făcut studiile la cele mai prestigioase universităţi din afara ţării, deşi avea mijloace financiare suficiente pentru aceasta. Un motiv ar fi decesul lui Miron Şor, în 2005, când Ilan avea 18 ani, astfel că fiul s-a pomenit moştenitorul afacerilor de milioane.

În 2007, Ilan Şor a obţinut licenţa în comerţ la Universitatea Cooperatist-Comercială din Chişinău. Iar peste un an s-a ales cu dipomă de masterat în drept de la Universitatea de Studii Europene din Chişinău. Instituţiile respecrive nu se regăsesc în lista celor de prestigiu.

Precizăm că fondatorul şi rectorul Universităţii de Studii Europene este Iurie Sedleţchi, fost decan al facultăţii de drept de la Universitatea de Stat din Chişinău. Sedleţchi este Marele Maestru al Marei Loje Masonice a Moldovei.

Miron Şor a fost iniţiatorul formării filialei Clubului Rotary în Chişinău, despre care se spune că are legătură cu masoneria.

Ilona, Miron şi Ilan Şor, la banchetul cu ocazia majoratului lui Ilan

Idolul lui Ilan Şor

Deşi a fost foarte apropiat de tatăl său, nu el a fost idolul pe care l-a copiat Ilan Şor. Cel pe care adolescentul Şor a încercat să-l imite şi s-a lăudat că îi este prieten a fost Gabriel Stati, un alt copil de bani gata, ajuns ulterior om de afaceri.

Ilan Şor a făcut cunoştinţă cu Gabriel Stati, care este cu 11 ani mai mare, în 2008, la Flamingo, un club de fiţe deţinut de fiul lui Anatol Stați, cel mai bogat om din Republica Moldova.

Tot în acest club, în 2008, tânărul milionar în vârstă de 21 de ani, a făcut cunoştinţă cu Vlad Filat, pe atunci deputat în Parlament.

Spre deosebire de tatăl său, care nu obişnuia să se laude cu bogăţiile sale, lui Ilan Şor îi plăcea să trăiască pe picior mare, să dugă o viaţă boemă şi să-şi etaleze luxul. Şi-a angajat bodyguarzi şi risipea banii moşteniţi de la tatăl său pe petreceri fastuoase. A cumpărat Ferrari-ul roșu de la prietenul său, Gabriel Stati.

„Când Miron a murit, a lăsat în urmă mulți prieteni influenți. Toți voiau să-l ajute pe Ilan, pe care îl cunoșteau de când era copil. Miron era un om modest, biroul lui era într-un hotel obișnuit cu podele scârțâitoare.

Când a murit, nici nu știam că deține magazine Duty Free, credeam că conducea doar un magazin de tip butic într-un mall. Ce a ascuns tatăl său, Ilan a arătat”, povestea Margarita Ţvic, o jurnalistă de etnie evreiască, prietenă de familie cu Miron Şor.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro