Vechii lideri liberali, aflați la al treilea sau la al patrulea mandat, își caută circumscripții sigure, în care să fie realeși. Goana după circumscripții este accelerată și de posibilitatea ca o serie de miniștri tehnocrați să candieze pentru PNL, iar acestora va trebui să li se asigure poziții eligibile. Până acum, nici un parlamentar cu mai multe mandate la activ nu s-a retras de bună-voie, așa cum a cerut Adriana Săftoiu.

Mihai Voicu FOTO: EVZ


Atanasiu, de la Alba la Buzău

Un schimb de colegii s-a produs între Cezar Preda și Teodor Atanasiu. Fostul ministru al Apărării va candida la Buzău, de unde Preda a plecat, alungat de liberalii indignați. Fieful lui Atanasiu era Alba, unde a fost președinte de Consiliu Județean și parlamentar. Acum, această organizație este controlată de primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, ex-PDL. Presa din Buzău a ironizat transferul lui Atanasiu, scriind că a venit aici întrucât îi plac covrigii din acest județ. În schimb, după ce a fugit din Buzău, Cezar Preda a găsit azil la Dâmbovița, ajutat de fostul coleg democrat-liberal Iulian Vladu. Inițial, Preda a susținut că nu a venit la Buzău „pentru vreo demnitate, ci ca să muncească”. Două săptămâni mai târziu, el anunța că va fi primul pe lista pentru Senat, în această circumscripție.

Cezar Preda FOTO: NICU DÎRDÎIAC


Gorghiu nu mai primește garanții de la Vanghelie

Prietenul Alinei Gorghiu, Mihai Voicu, a fugit din Dolj și a fost primit în sectorul 1. Din 2004, când a obținut primul mandat de deputat, el a candidat numai în acest județ din Oltenia. Co-președintele PNL Vasile Blaga, aflat la al cincilea mandat de parlamentar, a schimbat trei colegii: două în Bihor – de unde este de origine – două la București și unul în Timiș, unde a fost ales prin redistribuire, în 2012. Blaga va rămâne însă în Timiș, unde prezența primarului Nicolae Robu îi poate asigura realegerea. Colega sa din fruntea PNL, Alina Gorghiu, a fost aleasă de două ori deputat de București, într-un colegiu din sectorul 5 – fieful lui Marian Vanghelie, care a avut un cuvânt decisiv în alegerea ei.

Odată cu schimbarea primarului de sector, Gorghiu a sugerat că ar putea părăsi circumscipția . „O să fiu pe o listă într-o circumscripție unde va fi foarte greu pentru PNL. Nu mă duc într-o filială unde este ușor. În momentul acesta nu am să vă dau răspunsul”, a susținut Gorghiu.